Opmars hapert tegen slot recordweek

AMSTERDAM, 9 DEC. Na een overdonderende start van de week, waarbij het index-record enkele keren scherper werd gesteld, keerde donderdag de rust terug op de beursvloer. Beleggers verzilverden koerswinsten en dat zorgde voor druk op de aandelenmarkt.

Het vervolgens licht wegzakken van de index verklaarden handelaren verder door het gebrek aan richtinggevend nieuws. Bovendien kwam donderdagavond de klad erin op Wall Street, waar de Dow Jones-index net de voorgaande dag voor het eerst in de geschiedenis boven de grens van 5.200 punten was uitgestegen.

Als één van de laatste beursfondsen presenteerde het financiële concern Fortis Amev donderdag de resultaten over het derde kwartaal. Over die periode steeg de winst ten opzichte van vorig jaar met 14 procent. Fortis Amev (de Belgische verzekeraar AG, de Nederlandse verzekeraar Amev en de VSB Bank) stelde op basis van de naar eigen zeggen uitstekende resultaten over de eerste 9 maanden de winstverwachting naar boven bij. De winst steeg over dat tijdvak met 14 procent tot 971 miljoen gulden. Het concern, dat eerder voor heel 1995 uitging van een duidelijk hogere winst, rekent nu op een stijging van de winst met minimaal 12 procent.

Donderdag maakte dat op de beurs niet veel indruk, terwijl de winstgroei over het derde kwartaal toch duidelijk aan de bovenkant zat van wat analisten hadden verwacht. Niettemin zakte het fonds in lijn met de markt 3 gulden tot 104 gulden. Gisteren werd dat verlies goeddeels goedgemaakt. Nadat analisten zich over de moeilijk te doorgronden cijfers van het Belgisch-Nederlandse concern hadden gebogen werd het fonds 2,50 gulden opgewaardeerd tot 106,50 gulden. Ten opzichte van vorige week een winst van een halve gulden.

De beursgraadmeter, de AEX-index, piekte op woensdag tijdens de handel op een all time high van 483,77 punten. Op die dag werd ook het slotrecord verbeterd op 481,97 punten. Gistermiddag maakte de Amsterdamse beurs nog een korte sprint nadat op de obligatiemarkt de koersen een impuls kregen uit Amerika, waar de obligaties opveerden in reactie op meevallende cijfer over de werkloosheid in november. De AEX-index sloot gistermiddag op 478,38 punten, een winst van 0,61 punten ten opzichte van vorige week.

Een saillante stijger was donderdag de producent van babyvoeding Nutricia. Duidelijk werd dat grootaandeelhouder Unigate haar belang in Nutricia, groot 29 procent, zeer verspreid heeft verkocht. Van het pakket van 6,2 miljoen certificaten is circa 60 procent in handen gekomen van Nederlandse en Britse beleggers. Zwitserse en Amerikaanse beleggers kochten ongeveer 20 procent van de stukken. Het restant kwam terecht bij beleggers uit andere landen.

Unigate ontvangt per certificaat 120 gulden. De bank die herplaatsing voor haar rekening nam heeft nog een optie op de laatste 689.919 aandelen die Unigate in haar bezit heeft. Worden ook die aan de man gebracht dan incasseert Unigate in totaal circa 830 miljoen gulden voor het pakket, dat voor circa 180 miljoen gulden op haar balans staat. Unigate verkreeg de aandelen Nutricia in 1982 in ruil voor een dochterbedrijf van Unigate, Cow & Gate.

De koersstijging van Nutricia verklaart analist G. Rijk van ING-Barings uit optimisme in de markt, nadat bleek dat het grote pakket van Unigate zo makkelijk kon worden herplaatst tegen een goede prijs. Er was aanzienlijk meer vraag naar de stukken, dan er waren aangeboden.

Nutricia financierde onlangs de overname van het Duitse Milupa onder meer met de uitgifte van een converteerbare obligatielening, die op termijn het aantal uitstaande aandelen met 10 procent doet verwateren en de onderhandse plaatsing van nieuwe aandelen bij enkele grote beleggers (eveneens verwatering 10 procent). Volgens de analist Rijk heerste er bij beleggers angst dat de stukken van Unigate in de markt moeilijk opgenomen zouden worden. Toen die vrees ten onrechte bleek, schoot de koers van het aandeel Nutricia met 4,80 gulden omhoog tot 126,80 gulden. Gisteren kwam daar nog eens 1,10 bij op 127,90 gulden, ofwel een stijging deze week met maar liefst 7,10 gulden.

    • Hendrik Jan van Oostrum