Nederland stuurt 2.060 militairen naar Bosnië

DEN HAAG/LONDEN, 9 DEC. De Nederlandse regering stelt 2.060 militairen beschikbaar voor de nieuwe vredesmacht in Bosnië. Zij worden onderdeel van de vredesmacht (IFOR) van 60.000 'groenhelmen', die ten minste een jaar lang toezien op naleving van het vredesakkoord voor het voormalige Joegoslavië. Het kabinet heeft dat gisteren besloten.

De IFOR-groenhelmen die nu naar Bosnië gaan zijn zwaarder bewapend dan de VN-blauwhelmen. Ze zijn volgens premier Kok in staat 'robuuster' op te treden, wat de vredeshandhaving overigens “geen risicoloos gebeuren” maakt, aldus de premier.

Er komt geen openbare hoorzitting over de val van Srebrenica. De Tweede Kamer mag vier Nederlandse VN-militairen alleen in besloten gesprekken om feitelijke informatie vragen, zo heeft het kabinet besloten. Een Kamermeerderheid zal zich neerleggen bij gesprekken achter gesloten deuren, bleek gisteravond uit de reacties van fractiespecialisten.

Frankrijk heeft een nieuw ultimatum gesteld over de twee Franse piloten die op 30 augustus verdwenen toen hun vliegtuig werd neergehaald boven Bosnisch Servië. De Fransen willen uiterlijk morgen informatie over hun verblijfplaats hebben. Dat heeft de Franse minister van buitenlandse zaken, Hervé de Charette, gisteren in Londen gezegd voorafgaand aan een vredesconferentie voor Bosnië. Frankrijk heeft al eerder ultimata gesteld, maar had daar tot nu toe nooit een exacte datum aan verbonden. “We zijn vastbesloten alle consequenties te trekken uit een weigering om te antwoorden”, aldus de minister. Welke de consequenties zijn meldde hij gisteren niet.

Bosnië zal alle buitenlandse moslim-strijders tegen half januari het land uitzetten, in overeenstemming met het akkoord van Dayton. De Bosnische president, Alija Izetbegovic, beloofde dit gisteren in Sarajevo aan de Amerikaanse onderhandelaar Richard Holbrooke, de drijvende kracht achter 'Dayton'. Amerikaanse functionarissen hebben zich bezorgd getoond over de aanwezigheid in Bosnië van naar schatting 4.000 buitenlandse moslim-strijders, mujahedeen, die naast het Bosnische regeringsleger vechten. De Amerikanen willen een snel vertrek van de deels extremistische en anti-Westerse mujahedeen, om de kans op guerrilla-aanslagen op NAVO-miitairen te verkleinen.

Volgende week beslist de Tweede Kamer over het zenden van troepen naar Bosnië. Alleen de VVD heeft er bezwaar tegen. Het grootste deel van het contingent Nederlandse troepen wordt gevormd door 1.700 man grondtroepen. Dezen worden samen met Canadezen en Tsjechen onder Britse leiding in het zuidwesten van Bosnië gestationeerd.