Justitie mag Somaliërs terugsturen van rechter

DEN HAAG, 9 DEC. Het ministerie van justitie mag uitgeprocedeerde Somalische asielzoekers terugsturen naar hun land van herkomst. Dit hebben twee rechters van de rechtbanken voor asielzaken, de vreemdelingenkamers, gisteren bepaald.

Volgens de rechters van de vreemdelingenkamers bestaat in grote gebieden van Somalië een betrekkelijk rustige en stabiele situatie. Daardoor zouden asielzoekers niet langer per definitie niet kunnen worden teruggestuurd naar Somalië. Voorheen zette het ministerie van justitie asielzoekers uit Somalië niet uit omdat de situatie in hun land te onveilig was. In veel gevallen kregen de asielzoekers een voorlopige vergunning tot verblijf: een verblijfsvergunning voor 'gedoogden' die ieder jaar moet worden verlengd. In augustus kwam het ministerie van buitenlandse zaken echter met een ambtsbericht, waarin stond dat de situatie in Somalië aanzienlijk was verbeterd.

De rechters van de vreemdelingenkamers hebben er in hun uitspraak rekening mee gehouden dat de Staat van plan is Somaliërs uit te zetten naar het eigen 'clangebied'. Wel vinden de rechters dat sommige gebieden in Somalië nog te onveilig zijn om asielzoekers naar uit te zetten, zoals de hoofdstad Mogadishu.

Eerder besloten de vreemdelingenkamers dat Zaïrezen en Iraniërs ook naar hun landen van herkomst konden worden uitgezet, omdat de situatie daar verbeterd zou zijn. Over de Vietnamese asielzoekers die na het vallen van de Muur via het voormalige Tsjechoslowakije naar Nederland vluchtten, besliste de vreemdelingenkamer dat de Nederlandse overheid hen te lang in onzekerheid had gelaten. De Vietnamezen mochten blijven. Inmiddels zijn drie vliegtuigen met afgewezen Zaïrese asielzoekers vertrokken. De Iraniërs zijn nog niet uitgezet. Het ministerie van justitie wacht nog op een ambtsbericht van Buitenlandse Zaken over dat land.