Haan roemt vechtlust sober winnend Feyenoord

HEERENVEEN, 9 DEC. Beide trainers hebben bijna dezelfde naam, maar daarmee houdt de overeenkomst wel zo'n beetje op. Arie Haan (Feyenoord) is de verpersoonlijking van een voetbaltrainer, met zijn grijze pak en zijn haren subtiel achterover gekamd. Foppe de Haan (Heerenveen) is de sportleraar die toevallig in de dug-out is beland, met zijn warme trui en zijn onopvallende voorkomen. Het verschil tussen de grote stad en de provincie wordt door beide trainers aardig geïllustreerd.

Zowel Haan als De Haan was tevreden na de competitiewedstrijd in het Abe Lensta-stadion, waar twaalfduizend kleumende Friezen en driehonderd zingende Rotterdammers Feyenoord met 1-0 zagen zegevieren. Orlando Trustfull scoorde vlak voor rust met een droge knal in de korte hoek. Op dat moment waren de meeste toeschouwers op de eretribune al in de kantine beland. De alcoholische opwarmer won het van de sportieve belangstelling.

In Friesland worden dit weekeinde de ijzers onder gebonden. Afgelopen nacht lag waarschijnlijk niemand wakker van de derde competitienederlaag van de plaatselijke voetbaltrots. Na Ajax en PSV was dit keer Feyenoord de betere ploeg en dat wordt in het hoge noorden niet als een schande beschouwd. De vijfde plaats in de eredivisie is nog geen garantie voor Europees voetbal en dat is maar beter ook.

Lekker meevoetballen, luidt het motto bij Heerenveen. Daarom toonde Foppe de Haan zich gisteravond niet ontevreden. Hij had knappe combinaties gezien op het moeilijk bespeelbare veld. Het optimisme van de provinciale coach kwam een beetje vreemd over, gezien het matige spel. Foppe de Haan hoefde de zeven blessures in zijn selectie niet als excuus te gebruiken. Hij mag een potje verliezen, hij kan een potje breken.

Hij staat nauwelijks onder druk en hoeft zich nooit te verantwoorden voor vreemde aankopen en vreemde verkopen. Vooral in de voorhoede is het een komen en gaan van wisselvallige subtoppers. De laatste jaren heeft Heerenveen minstens tien spitsen verbruikt en het einde lijkt nog niet in zicht.

Bij Feyenoord speelden de spitsen wederom een ondergeschikte rol. Arie Haan benadrukte na afloop het goede spel van middenvelder Denis Kliouev. De Rus speelde inderdaad een redelijke partij. In de eerste helft verprutste hij een grote kans toen hij oog in oog kwam met Heerenveen-doelman Aldo Swager. In de tweede helft kreeg Feyenoord twee mogelijkheden om de score uit te breiden. Tomeck Iwan zorgde in vrije positie voor een afzwaaier die niet eens de hoekvlag haalde. Ronald Koeman zag zijn fraaie afstandsschot net over de lat zeilen.

Arie Haan roemde de vechtlust van zijn elftal. Hij was dankbaar dat zijn spelers absoluut wilden zegevieren. Feyenoord had al zes weken niet meer gewonnen en dat wordt in Rotterdam aanmerkelijk zwaarder opgevat dan in Heerenveen. “Drie punten, de rest moet volgen”, sprak de trainer met gevoel voor realiteit.

De zevende competitiezege van dit seizoen was verdiend, aangezien de thuisclub in de tweede helft zelden gevaarlijk werd. Alleen André van Tuinen kreeg een grote mogelijkheid toen hij slim werd aangespeeld door de Deense invaller Marc Nygaard. Het schot ging in het zijnet. Voor de rest bleef het spel van Heerenveen beperkt tot aardige driehoekjes op het middenveld. Feyenoord stelde daar iets minder voorspelbaar voetbal tegenover. Arie Haan was verstandig genoeg om zijn spelers niet de hemel in te prijzen.

Net als vorig seizoen kreeg Feyenoord tegen de Friese subtopper niet de gevreesde tegenstand. Vijftien maanden geleden won de nationale bekerhouder met 4-0 van Heerenveen, in een periode dat Haans voorganger Willem van Hanegem voor het eerst onder vuur lag. Dit keer ging de meeste aandacht uit naar reserve George Boateng, die gisteren negatief in het nieuws kwam en wiens naam door de Feyenoord-fans gisteravond werd gescandeerd.

Beng Beng Boateng sloeg op het onderzoek dat de Rotterdamse politie heeft ingesteld nadat een portier van een Rotterdamse discotheek aangifte deed van bedreiging met een vuurwapen. Boateng zat in de auto waarin drie verdachte disco-gangers zich bevonden. De Feyenoorder heeft tot nu toe ontkend dat hij met een wapen heeft gedreigd, hij zou alleen een dreigende beweging met zijn vingers hebben gemaakt. Voor Haan was het uitlekken van het nieuws reden genoeg om de in Ghana opgegroeide Rotterdammer voorlopig uit de wind gehouden. Haan: “De feiten zijn tegenstrijdig. We moeten ze zo snel mogelijk boven tafel krijgen.”

    • Jaap Bloembergen