FNV wil onderzoek naar kerstpost

De FNV Dienstenbond heeft de arbeidsinspectie gevraagd een onderzoek in te stellen naar de verwerking van de kerstpost. Om de drukte aan te kunnen huurt PTT Post honderden uitzendkrachten via Randstad om de postcodes met een soort typemachine om te zetten in een streepjescode die het poststuk geschikt maakt voor (automatische) sortering in machines. Daarvoor geeft Randstad kandidaten een opleiding, die tot twee dagen kan duren. De uitzendkrachten krijgen niet betaald tijdens de opleiding.

Een woordvoerder van Randstad stelt dat het gaat om een principiële kwestie. Hij vindt dat het uitzendbureau mensen een gratis opleiding geeft die hen geschikt maakt voor de arbeidsmarkt. Het gaat tijdens de opleidingsperiode niet om werkzaamheden ten behoeve PTT Post maar om pseudo-post.

De FNV Dienstenbond stelt zich op het standpunt dat de invalkrachten niet worden betaald voor het ingewerkt raken op de functie en dat in feite de eerste twee werkdagen niet worden uitbetaald.

PTT Post neemt de uitzendkrachten alleen aan als ze in een test kunnen bewijzen het werk voldoende onder de knie te hebben.