Elfstedentocht blijft bij ledenstop

LEEUWARDEN, 9 DEC. Alle “ijsgekken” moeten een kans krijgen een Elfstedentocht te schaatsen en niet alleen de leden. Dat de Vereniging De Friesche Elf Steden haar ledenstop handhaaft, is een schande, mopperde H. Mulder (lidnummer 661) gisteravond tijdens de drukbezochte jaarlijkse ledenvergadering in Leeuwarden. Terwijl leden de Tocht de Tochten al meerdere malen hebben verreden en automatisch verzekerd zijn van een startbewijs, staan jonge schaatsers buitenspel. “Onaanvaardbaar, onbillijk” en de vereniging onwaardig, vond de oud-notaris (66) uit Langweer.

Naast de 16.000 schaatsers die nu lid zijn, staan er volgens schattingen minstens 14.000 andere schaatsfanaten te trappelen om lid te kunnen worden en de elfstedentocht te kunnen rijden. Maar als het selectiesysteem niet verandert, krijgen zij nooit de kans een elfstedenkruisje op te spelden. Mulder deed de ledenvergadering gisteren een voorstel: geef iedereen die de tocht wil rijden een lidmaatschapsbewijs en recht op deelname.

Mulder stelde voor om de toekomstige 30.000 leden in drie groepen te verdelen, waarvan er steeds twee mogen meedoen aan een elfstedentocht. Bij een vijftiende editie van de schaatstocht zouden bijvoorbeeld de “jongste” leden en de “oude” mogen starten. “De groep die niet mee doet weet zeker dat hij de volgende keer aan de beurt komt.” In Mulders ogen is dit systeem heel wat eerlijker dan het huidige. Nu mogen alle leden meedoen plus na een loting, een derde van de 10.000 potentiële deelnemers. Dat zijn de schaatsers die dolgraag lid willen worden, maar voorlopig “in de wachtkamer” staan.

Afgelopen woensdag viel bij 3000 van dergelijke niet-leden een brief in de bus. Zij zijn, als er deze winter een Elfstedentocht komt, van deelname verzekerd. Volgend jaar geldt die uitverkiezing niet meer en wordt er opnieuw geloot. In 1990 besloot de ledenvergadering geen nieuwe rijdende leden toe te laten. Aan de privileges van de leden werd niet getornd. Het jaar daarop konden niet-leden zich inschrijven als potentieel deelnemer.

Momenteel telt de vereniging ruim 18.000 leden, een daling van 2,3 % in vergelijking met vorig jaar. De vergrijzing zet onverminderd door, want elk jaar worden de leden een jaar ouder, erkende voorzitter H. Kroes. De voorzitter, vorig jaar nog ijsmeester, bracht gisteravond het voorstel van Mulder in stemming. Maar van de ruim 250 aanwezigen stemde slechts een handjevol voor. Mulder had ook niet verwacht dat zijn plan enige kans maakte: “De leden zijn doodsbang hun onvoorwaardelijke recht op deelname kwijt te raken. Daarom komen ze ook in groten getale opzetten, om tegen te kunnen stemmen. Egoïsten zijn het”, foeterde hij. Mulder, die de elfstedentocht vijf keer uitreed, heeft bedankt als rijdend lid. “Ik moet toch het goede voorbeeld geven.”

Er waren ook geluiden te horen die Mulder steunden. S. van der Schaaf bijvoorbeeld uit Hallum (lidnummer 71) die de aanwezige leden van 55 jaar en ouder de “wijze raad” gaf te stoppen als rijdend lid en verder als niet-rijdend lid van de Elfstedenvereniging door het leven te gaan. Ook R. Wijnia-Falkena vond dat iedereen zich zou moeten kunnen inschrijven voor deelname, lid of geen lid. “Degenen die zich het eerste aanmelden, mogen de tocht rijden”, zo stelde ze zich voor.

Het bestuur is klaar voor een elfstedentocht, verklaarde voorzitter Kroes. Ondanks de pessimistische weersvoorspellingen dat de temperaturen zullen stijgen gaat hij er vanuit dat er altijd extremen zullen blijven. “En daar moeten wij het van hebben. We willen ongelooflijk graag weer een tocht organiseren. Het begin is er. De eerste schaatsers hebben al weer op natuurijs gestaan. Dat geeft hoop. Aan u de opdracht om voldoende getraind te zijn”, sprak hij de leden toe.

    • Karin de Mik