Clinton werft voor Bosnië in radioshows

WASHINGTON, 9 DEC. Geen middel wil de regering-Clinton onbeproefd laten om steun van de sceptische Amerikaanse bevolking te krijgen voor de uitzending van Amerikaanse troepen naar Bosnië. Ministers en hoge ambtenaren bepleiten daarom hun zaak niet alleen dag in dag uit op Capitol Hill en in de serieuze nieuws- en discussieprogramma's op de televisie, voor het eerst nemen ze ook in groten getale deel aan radioprogramma's waar luisteraars rechtstreeks naar de uitzending kunnen bellen met hun vragen en grieven. Op de talk radio, waar miljoenen Amerikanen naar luisteren, is de regering de afgelopen jaren genadeloos aangevallen.

In een tijd dat Yasser Arafat geïnterviewd wordt op de popmuziekzender MTV en Barbara Walters, de grande dame van het vraaggesprek, in alle ernst probeert vat te krijgen op de geest van het verwende popsterretje Courtney Love (de afgelopen week was dat op één avond te beleven), lijkt het onderscheid tussen serieuze en frivole media steeds minder te tellen. Ook het Witte Huis moet tot die conclusie zijn gekomen, want de afgelopen twee weken hebben regeringsfunctionarissen meer dan honderd presentatoren van radioshows gebeld om het volk direct te kunnen aanspreken op het belang van Amerikaans leiderschap in de wereld.

En zo raken vooraanstaande beleidsmakers als de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Madeleine Albright, en de plaatsvervangend minister van buitenlandse zaken, Strobe Talbott, in gesprek met Joe Sixpack over de gevaren van de Bosnische missie en de betrouwbaarheid van president Clinton. Volgens Talbott moet de regering antwoord kunnen geven op de meest elementaire vragen, “en mensen die naar een talk radio show bellen stellen zulke vragen eerder. Ik heb vaak het gevoel dat ik me met opgerolde mouwen tussen echte mensen begeef”.

Een woordvoerder van het Witte Huis belde naar een programma ('gezond verstand radio') dat gepresenteerd wordt door Oliver North, de voormalige luitenant-kolonel die in de regering-Reagan een belangrijke rol speelde in het Iran-contra-schandaal. Een woordvoerder van ambassadeur Albright deed mee aan het programma van de eveneens conservatieve Michael Reagan, zoon van de voormalige president.

“Het kost niets, je hoeft er niet voor te reizen, het neemt weinig tijd en je bereikt er miljoenen Amerikanen mee die doorgaans niet het tijdschrift Foreign Affairs naast hun bed hebben liggen”, verklaart The New York Times de plotselinge populariteit van de radioshows bij de regering. Maar of er ook luisteraars overtuigd worden is niet helemaal duidelijk. Zelden komt het tot een werkelijke discussie, vaker is het een uitwisseling van overtuigingen. Het blijkt luisteraars vooral hoog te zitten dat Bill Clinton, die als student zelf de dienstplicht ontdoken heeft, nu als president andere jongeren een oorlogsgebied in stuurt.

Overigens hebben bijna 184 (van de in totaal 435) leden van het Huis van Afgevaardigden in een brief president Clinton gevraagd geen troepen naar Bosnië te sturen. Senator Robert Dole, leider van de Republikeinse meerderheid in de Senaat, wil volgende week woensdag een stemming over de legering van Amerikaanse grondtroepen in Bosnië.