Bolivia bij Mercosur

PUNTA DEL ESTE, 9 DEC. Het Latijns-Amerikaanse handelsblok Mercosur en Bolivia hebben besloten om de tariefmuren af te breken tegen het einde van 1996. Een vergelijkbare overeenkomst van de Mercosur met Chili is drie maanden uitgesteld, hoewel die oorspronkelijk eind van dit jaar getekend had moeten worden. Dit is de uitkomst van de top van de Mercosur-landen Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay, die afgelopen week werd gehouden in Punta del Este in Uruguay. De Mercosur werd 1 januari van dit jaar officieel opgericht om de onderlinge handelsbarrières uit de weg te ruimen. De Mercosur, die nu nog een gezamenlijke markt heeft van 200 miljoen consumenten en een bruto binnenlands produkt (BBP) van 750 miljard dollar, wil uiteindelijk alle Latijns-Amerikaanse landen verenigen en ook banden aanknopen met de Nafta, de Noordamerikaanse handelsorganisatie. Bolivia is voorlopig alleen geassocieerd met de Mercosur via de zogeheten 4-plus-1-formule. (AP, AFP)