Aantal overvallen bedrijven en banken daalt 30 procent

AMSTERDAM, 9 DEC. Het aantal overvallen op banken en bedrijven daalt, zo blijkt uit cijfers van het Projectteam Overvallencriminaliteit. In de eerste negen maanden van vorig jaar werden 1.516 overvallen gepleegd. Dit jaar waren dat er 1.036, een daling van bijna 30 procent.

Uit de cijfers blijkt dat zowel het aantal overvallen op geldinstellingen als die op winkels, benzinestations en horecabedrijven afneemt. Vooral bij winkels en benzinestations is de daling aanzienlijk. Tot en met juni werden dit jaar 47 benzinestations overvallen, tegen 116 vorig jaar. Het aantal overvallen op winkels daalde in dezelfde periode van 413 naar 262. Bij de overvallen vielen ook minder gewonden: 75 dit jaar tegen 153 vorig jaar. De Nederlandse Vereniging van Banken meldt in haar jaarverslag dat in 1994 1.597 medewerkers en cliënten van banken bij een overval betrokken waren. Dit jaar waren dat er tot nu toe slechts 606.

Een lichte stijging deed zich voor in het aantal overvallen op woningen. De eerste zes maanden van dit jaar werden 185 woningen overvallen, vorig jaar in dezelfde periode 151. Volgens een woordvoerder van het Projectteam gaat het hierbij vaak om rip deals in drugspanden. “Iemand heeft voor een x bedrag drugs gekocht en laat dat geld achter. Een paar uur later stuurt hij er een paar mannetjes op af om die woning te beroven.” Bij een overval op een gewoon huis is volgens de woordvoerder meestal van te voren bekend dat er een groot geldbedrag aanwezig is.

Het Projectteam Overvallencriminaliteit, een in 1993 opgericht samenwerkingsverband tussen overheid en bedrijfsleven, wijt de daling te danken aan de verbeterde beveiliging en opsporing door bedrijven en politie. Het oplossingspercentage van overvallen is sinds 1991 verdubbeld naar circa 40 procent, aldus commissaris R.P. Gräeve, hoofd van het Projectteam. Het aantal aangiften loopt naar zijn mening niet terug. “Een overval is een directe confrontatie met geweld. Dan is de primaire reactie: de alarmknop indrukken of 06-11 bellen.” Het Projectteam heeft een landelijk registratiesysteem voor overvallen opgezet.