Wapens onderschept

AMMAN, 8 DEC. Jordanië heeft een zending onderdelen voor raketten onderschept die bedoeld waren voor Irak. Dat hebben hoge functionarissen van de Jordaanse regering gisteren tegen het persbureau Reuter gezegd.

Volgens de bronnen werd de zending in november in beslag genomen op het vliegveld van de Jordaanse hoofdstad, Amman. De onderdelen, die al in oktober op het vliegveld waren afgeleverd, zouden bedoeld zijn voor de besturingssystemen van lange-afstandsraketten. Het is onduidelijk uit welk land de zending afkomstig is.

De onderschepping was volgens de Jordaanse bronnen mogelijk door nauwe samenwerking met het hoofd van de Speciale VN-commissie voor de ontmanteling van de Iraakse massavernietigingswapens, Rolf Ekeus. Volgens Ekeus heeft Irak nog steeds niet voldoende stappen ondernomen om zijn massavernietigingswapens te ontmantelen. Dinsdag nog zei hij dat Irak onderdelen voor lange-afstandsraketten had ontvangen terwijl de sancties tegen Bagdad al van kracht waren.

De onderschepping van de wapenzending is opnieuw een teken van de verslechtering van de betrekkingen tussen Jordanië en Irak. Lange tijd lieten de Jordaanse autoriteiten de doorvoer naar Irak van goederen die onder de sancties vallen veelal ongemoeid. Op 11 augustus bood de Jordaanse koning, Hussein, politiek asiel aan twee schoonzoons van de Iraakse president aan die hun land met hun gezinnen waren ontvlucht.

Het is niet de eerste keer dat wapenzendingen voor Irak in Jordanië worden onderschept. In het verleden ging het in enkele gevallen om 'valse' zendingen die bedoeld waren om Irak in diskrediet te brengen. (Reuter)