Voorstel in plaats van advies; Albeda maakt 'masterplan' voor de politie

DEN HAAG, 8 DEC. De commissie-Albeda, die moet adviseren in het cao-conflict tussen de politiebonden en Binnenlandse Zaken, zal komen met een voorstel voor een oplossing van het conflict.

Dit maakte een woordvoerder van de commissie gisteren bekend. De commissie gaat hiermee verder dan haar opdracht, die beperkt is tot het uitbrengen van advies. Maandagavond praat de commissie - bestaande uit de hoogleraren W. Albeda, H. Vonhoff, M. Rood, C. Fijnaut, oud-werkgeversvoorzitter C. van Veen en secretaris T. Dragt - met alle partijen: minister Dijkstal, de korpsbeheerders, de politiebonden en de Raad van Hoofdcommissarissen. De bedoeling is dat de oplossing die de commissie voor ogen heeft, dan op tafel ligt. Over de inhoud van het voorstel worden geen mededelingen gedaan.

Korpsbeheerders en politiebonden hebben begin deze week achter de schermen al “een vruchtbaar gesprek” gevoerd, aldus een woordvoerder van de Nederlandse Politiebond. De commissie-Albeda was hierbij niet aanwezig. Bonden en burgemeesters bespraken onder meer een voorstel om het probleem van de flexibele werktijden uit de cao-onderhandelingen te halen. Een gezamenlijke studie, die maximaal een jaar mag duren, zou het probleem eind volgend jaar moeten oplossen. Over het voorstel is volgens de woordvoerder van de bond nog geen besluit genomen.

De onderhandelingen tussen Binnenlandse Zaken en de bonden liepen vast op 21 november. Flexibeler werken was een van de breekpunten. Dijkstal wilde dit financieren door de vaste onregelmatigheidstoeslag die politie-ambtenaren al jaren krijgen gedeeltelijk variabel te maken, zodat er daadwerkelijk overwerk voor zou moeten worden verricht. De bonden vonden dit onacceptabel. Dijkstal wilde bereiken dat meer politiemensen bereid zullen zijn nachtdiensten te draaien. Onderbezetting bij de politie in de nachtelijke uren is al jaren een probleem.

De bonden hebben besloten hun acties voorlopig op een lager pitje te zetten. Vanaf dinsdag voeren nog slechts twee regionale korpsen actie.