Volvo wil in Born produktie van nieuwe modellen fors opvoeren

ROTTERDAM, 8 DEC. Volvo is van plan de produktie van de nieuwe middenklasse-modellen S4 en F4 fors op te voeren. De vraag naar deze bij NedCar in Born geproduceerde auto's is zo groot dat Volvo overweegt om in plaats van de geplande 100.000 auto's, jaarlijks 140.000 tot 160.000 nieuwe Volvo's bij NedCar te gaan maken. Dit heeft Volvo-bestuurslid T. Johannesson in Gothenburg meegedeeld op een bijeenkomst met analisten uit de automobielindustrie.

Volgens Johannesson kan Nedcar zijn produktiecapaciteit in het Limburgse Born met een betrekkelijk kleine investering uitbreiden tot 240.000 à 260.000 auto's. Naast de Volvo's worden bij NedCar op dezelfde produktielijn ook 100.000 Mitsubishi's geproduceerd. Aanvankelijk zag het er naar uit dat Mitsubishi de capaciteit in Born wilde verhogen. Maar de Carisma, een onopvallende Japanse middenklasser, blijkt in de praktijk niet zo goed aan te slaan als de nieuwe Volvo's.

Eerder lieten deskundigen in de autobranche al weten dat NedCar met de nu beschikbare middelen in Born 280.000 auto's kan maken. In dat geval moet Nedcar wel de bedrijfstijd verlengen en het personeel flexibeler inzetten. Nedcar ziet de uitlatingen van Johannesson echter als een stimulans om de eisen die nu aan de fabriek worden gesteld waar te maken. Bestuursvoorzitter ir. Frans Sevenstern van Nedcar geeft echter aan dat hij buiten een beslissing staat de produktie verder op te voeren. “Dat is aan onze aandeelhouders Mitsubishi en Volvo. Maar als we bewezen hebben de eerste stap te kunnen zetten, is het realistisch dat hier meer gebouwd kan gaan worden”, zegt de Nedcar-topman.

Nedcar heeft sinds enkele maanden een compleet nieuwe produktielijn, waar naast de Volvo S4 en F4 ook twee verschillende typen van de Mitsubishi Carisma van de band rollen. Japanse produktie-specialisten van Mitsubishi hebben de nieuwe produktielijn in Born gebouwd. Hierdoor kon de Nederlandse fabrikant zijn produktie uitbreiden van 100.000 tot 200.000 auto's per jaar. Het is de bedoeling dat Volvo en Mitsubishi voorlopig ieder 100.000 personenwagens afnemen.

De nieuwe produktielijn, die koningin Beatrix op 19 december officieel in gebruik stelt, vergde een investering van 3,1 miljard gulden. Dat bedrag loopt bij een eventuele uitbreiding van de produktie op tot 3,4 miljard. De Nederlandse staat heeft 700 miljoen gulden in NedCar geïnvesteerd in de vorm van een achtergestelde lening. De Japanners hebben net als Volvo en de Nederlandse overheid een belang van 33,3 procent in Nedcar. De Nederlandse overheid is van plan op termijn haar aandelen te verkopen aan Volvo en Mitsubishi. Mitsubishi trad in aan als nieuwe aandeelhouder. Daardoor werd de fabriek, waar tot op dat moment alleen Volvo's werden gebouwd, nieuw leven ingeblazen.