Uitgevers op mat Damrak onder druk

AMSTERDAM, 8 DEC. De Amsterdamse effectenbeurs reageerde vanmorgen ongeïnspireerd op de koersdalingen gisteren van Wall Street. Bij een lage omzet resulteerde voor de AEX-index tegen het middaguur een verlies van 0,91 punt op 476,12 punten.

AMSTERDAM De uitgevers stonden vanmorgen onder druk. Reed Elsevier had gisteren al 90 cent moeten prijsgeven na alarmerende berichtgeving in het Amerikaanse zakenblad Forbes over de markt voor wetenschappelijke uitgaven. Het aandeel Reed Elsevier verloor vanmorgen nog eens 60 cent op 20,80 gulden en concurrent Wolters Kluwer moest 2,20 gulden terug tot 144 gulden omstreeks het middaguur. Universiteiten besparen volgens het Amerikaanse zakenblad fors op wetenschappelijke uitgaven door informatie bijvoorbeeld via Internet op te vragen. Hetgeen de omzet van Reed Elsevier onder druk kan zetten.

In afwachting van de Amerikaanse werkloosheidscijfers hielden beleggers zich vanochtend afzijdig. De zwakke obligatiemarkt en matige koersontwikkelingen in Londen, Frankfurt en Parijs zorgden derhalve voor een licht verlies.

De cyclische fondsen stonden onder druk ten gunste van defensieve waarden, zoals Unilever en Fortis. De laatste heeft zijn winstverwachting naar boven bijgesteld. Unilever boekte ruim twee gulden winst 224,50 gulden. Fortis kreeg er precies twee gulden bij op 106 gulden.

Van Ommeren, DSM en Polygram stonden onder druk. Van Ommeren verloor 90 cent op 48,10 gulden, DSM 1,70 op 125,50 gulden en Polygram een gulden op precies 100 gulden.

De Franse franc opende vanmorgen op de Europese valutamarkten iets hoger. In Amsterdam noteerde de Franse munt bij opening van de handel 32,510 gulden per honderd tegenover 32,485 per honderd aan het eind van de handel gisteren. Toen verraste de Franse centrale bank marktpartijen met een renteverlaging. Financiële markten wachten met spanning af of de regering de voorgenomen bezuinigingen ondanks de stakingsgolf zal handhaven. De Amerikaanse dollar noteerde vanmorgen 1,6205 gulden, een lichte stijging in vergelijking met de koers van 1,6130 gulden aan het slot van de handel gisteren. Gisteravond was de koers van de Amerikaanse munt op de valutamarkt in New York al licht opgelopen. NEW YORK Na een recordreeks op vier achtereenvolgende beursdagen moest de effectenbeurs in New York gisteren fors terug. De Dow Jones-index van de dertig toonaangevende fondsen daalde met 39,74 punten tot 5159,39. De omzet lag met 381 miljoen aandelen beneden de omzet van woensdag, toen 418 miljoen stukken werden verhandeld. De daling van de Dow Jones bereikte in de loop van de dag de vijftig punten-grens, waarop zoals gebruikelijk de voorgeprogrammeerde computerhandel werd stilgelegd. Handelaren tonen zich nauwelijks verrast over de koersdalingen en voorspellen dat de beursindex na alle koersrecords nog wel verder omlaag zal gaan.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio volgde het voorbeeld van Wall Street. Winstnemingen na enkele dagen van koersstijgingen zorgden voor een forse daling van de Nikkei-index. De index van de 225 belangrijkste beursfondsen eindigde 125,35 punten lager op 19.286,97.