Twee Nederlandse films naar China

OVERVEEN, 8 DEC. In China zijn komend jaar twee Nederlandse speelfilms te zien: Krima Kerime Noah's Ark van Herbert Curiel en De Vlinder tilt de kat op van Willeke van Ammelrooy. Met de twee films claimt Black Tulip Films de eerste Nederlandse producent sinds jaren te zijn die een aandeel op de immens grote Chinese filmmarkt krijgt. Beide films waren dit najaar te zien op een festival in Sjanghai. “De interesse voor Westerse films is enorm,” zegt Curiel. “We zijn de eersten die na de versoepeling in China aan de bak komen.” Voor de vertoning van buitenlandse films in het land is nog steeds toestemming van de overheid nodig. Gezien de tijd die nodig is voor de toelatingsprocedure, de vertaling en de nasynchonisatie, verwacht Curiel dat de films eind 1996 in China in roulatie gaan. De film van Curiel, die dit jaar tijdens het Rotterdams Filmfestival in première ging, draait in Nederland nog niet in de bioscopen. De vlinder tilt de kat op is het speelfilmdebuut van Van Ammelrooy, dat een onderscheiding kreeg op het festival van Vlaanderen. (ANP)