Stille beursgang

De meeste bedrijven gaan met veel tam-tam naar de beurs, een enkeling geruisloos. Nu beursrecords dagelijks sneuvelen, hoeven bedrijven niet meer zo hard te lopen om beleggers te vinden. Beleggers komen bijna uit zichzelf. Beurskandidaten zitten nu in een sellers market, om het in marketingtermen te zeggen. De beurskandidaat kan bij wijze van spreken vragen wat hij wil en besparen op een dure reclamecampagne.

Fraaie voorbeelden van dergelijke stille beursgangen waren deze week BESI, ofwel Berliner Semiconductor Industries en vorige week automatiseerder CMG, de Computer Management Group. Anders dan de naam doet vermoeden is BESI een oer-Hollandse fabrikant van machines die het omhulsel van chips produceren. CMG daarentegen is van origine Brits, maar heeft de bulk van de activiteiten in Nederland. BESI en CMG vallen beide in de categorie high-tech, die begin dit jaar werd herontdekt als dé groeimarkt voor de toekomst.

Ook de aandelen van automatiseerder Baan en fabrikant van chipsmachines ASML, die eerder dit jaar naar de Amsterdamse beurs gingen, waren niet aan te slepen. Hun koersen explodeerden. De verkopende aandeelhouders hadden, achteraf bezien, veel meer geld kunnen krijgen voor hun bezit. Voor de aandeelhouders van BESI en CMG prikten de begeleidende banken de afgelopen weken een betere uitgifteprijs; de koers van beide fondsen bleef stabiel.

Hebben de banken van de eerdere emissies geleerd en de prijzen nu gewoon beter geprikt? Het lijkt er meer op dat de koersen in de high-tech sector op hun top staan en beleggers niet meer willen betalen.

    • Hendrik Jan van Oostrum