Staking stremt trein naar Parijs

ROTTERDAM, 8 DEC. “Absoluut machteloos” staan PTT en Nederlandse Spoorwegen tegenover de stremming van het treinverkeer tussen Nederland en Frankrijk als gevolg van de Franse spoorwegstaking. De staking ging vandaag zijn vijftiende dag in. Volgens de verkeersleiding van de NS worden dagelijks 6.600 treinreizigers gedupeerd. “Parijs is simpelweg niet te bereiken. Je moet er als reiziger maar gewoon vanuit gaan dat de trein niet rijdt”, aldus een woordvoerder.

De tunneltrein tussen Calais en Dover, de Eurostar, staat stil op Franse bodem. De verzending van post naar en van Frankrijk is lamgelegd door de stakingen. Ook het vliegverkeer tussen Schiphol en Parijs loopt vertragingen op. Sinds gisteren ligt het vliegverkeer op het Parijse vliegveld Orly vrijwel helemaal stil ten gevolge van een staking van Franse brandweerlieden.

Het treinverkeer naar België ondervindt eveneens hinder van de Franse staking. Een brand maandag in een seinhuis op station Brussel-Noord, die de bediening van wissels en seinen deed uitvallen, maakte de problemen nog groter. De Belgische spoorwegen (NMBS) verwachten dat het herstel van de automatische bediening nog maanden zal duren.

Gewoonlijk rijden er dagelijks zes treinen heen en terug naar Parijs. Nu rijdt als het meezit 's nachts één trein naar de Franse hoofdstad. Door de seinstremmingen is slechts de helft van het treinverkeer in de Brusselse regio mogelijk. De NMBS zet bussen in.

Het vrachtvervoer van NS Cargo lijdt volgens een woordvoerder een nog onbekend verlies. “Bij korte stakingen stellen transporteurs hun zending uit. Nu de staking lang duurt, stappen veel vervoerders over op ander vervoer”, aldus de woordvoerder.

De PTT vreest dat de postcentra van Lille en Parijs niet genoeg mankracht hebben om de Nederlandse post te verwerken. De PTT heeft de verzending van post gestaakt. Volgens de PTT wordt ook de Franse post naar Nederland lamgelegd. Inmiddels liggen door de stakingen de postmagazijnen van de Franse uitwisselcentra vol.

Een woordvoerder van Air France zegt dat dochteronderneming Air Inter het aantal binnenlandse vluchten in Frankrijk halveert. “Nu de ambtenaren van de Parijse vluchtleiding staken, lopen de vluchten alleen wat vertraging op”, aldus de woordvoerder.

Toeristenbussen komen Parijs nog zonder veel moeite in, zo zegt busbedrijf Eurolines in Amsterdam. Mensen die een reis naar de Franse hoofdstad bij een reisorganisatie hebben geboekt, kunnen hun uitstapje verzetten naar een andere bestemming of een andere datum. De ANVR, de organisatie van touroperators, heeft dat besloten.