ROERGEBAKKEN BOEUF BOURGUIGNON

De meeste van ons hebben geen speciale gaspit voor het roerbakken in een wok. U ziet ze weleens op de televisie in kookprogramma's over de oosterse keuken. Het is een grote pit waarbij de vlamhoogte wordt geregeld met behulp van een hendel die met het bovenbeen wordt bediend. Een vriend van mij nam van een vakantie in Thailand een draagbare wok-gaspit mee. Deze is echter alleen geschikt voor gebruik buitenshuis. Wie zoals ik alleen over een gewoon gasfornuis beschikt, moet onthouden niet te veel tegelijk te roerbakken. De bedoeling van het roerbakken is de ingrediënten snel bijtgaar te bakken - daarom is het beter om ze in porties te bakken.

Voor zes personen: 500 gram malse, magere runderlappen

2 tot 3 eetlepels arachide-olie

zout en versgemalen peper

125 g champignons, in plakken

2 sjalotjes, in plakken

1 grote teen knoflook, fijngehakt 3 deciliter runderbouillon

2,5 deciliter droge rode wijn

100 gram wortel, flinterdun gesneden

150 gram flinterdun gesneden bleekselderij

2 eetlepels maïzena

3 eetlepels balsamico of rode wijnazijn

4 eetlepels fijngehakte peterselie

500 gram gekookte krieltjes

Snijd het rundvlees dwars op de draad in plakken van circa 5 mm dik. Verhit 1 eetlepel olie in een wok. Doe er de helft van het vlees in en roerbak tot het vlees bruin is. Roerbak de rest van het vlees op dezelfde manier. Bestrooi het vlees royaal met zout en peper en zet het even weg. Doe de champignons, ui en knoflook in de wok en roerbak circa 1 minuut. Voeg 2,5 dl van de bouillon, de wijn, wortel en bleekselderij toe. Bestrooi royaal met zout en peper en breng aan de kook. Kook circa 10 minuten op een hoog vuur, of tot het vocht tot de helft ingekookt is. Los de maïzena op in de rest van de bouillon en roer dit papje door het mengsel in de wok. Breng het mengsel aan de kook en laat koken tot het dik wordt. Roer er de azijn door. Schep het rundvlees door het mengsel in de wok en laat doorwarmen. Strooi er de peterselie over en dien onmiddellijk op met de krieltjes.

    • Kim Maclean