Rechter krijgt boete

BREDA, 8 DEC. De Amsterdamse rechter die op 6 juni een hoofdconducteur van de Nederlandse Spoorwegen een klap gaf, heeft een boete gekregen en hoeft verder niet voor de rechtbank te verschijnen. De strafzaak voor de Bredase rechtbank is gisteren na betaling van vijfhonderd gulden beëindigd. Bovendien betaalt mr. M.B., vice-president van de rechtbank in Amsterdam, smartegeld.

De rechter miste op het NS-station in Amsterdam-zuid de trein en vond dat dit te wijten was aan de conducteur, die op het perron haar kaartje gecontroleerde. De vrouw werd zo kwaad dat ze hem een klap in het gezicht gaf. Volgens de NS liep de conducteur hierbij een gekneusd juk- en kaakbeen en nekklachten op. Woordvoerder Wiertz van reizigersorganisatie Rover zegt dat de maatregelen die de NS een jaar geleden instelde om de agressie te bestrijden, averechts hebben gewerkt. “De NS besloot de agressie in de trein te voorkomen door minder kaartjes in de trein te verkopen en door op het perron al kaartjes te controleren. De kaartautomaten kennen nogal wat mankementen. En dus gebeurt het dat reizigers buiten hun schuld bijvoorbeeld een boete krijgen. De NS is onverbiddelijk. De agressie komt nu voort uit frustratie en doet zich vaker voor op perrons. In het geval van de Amsterdamse rechter vind ik dat de conducteur weinig tactvol handelde en dat de rechter buiten proportie reageerde”, aldus Wietz.