Rechter Almelo vrijgesproken van misbruik

ALMELO, 8 DEC. De rechtbank van Almelo heeft vanmorgen de 51-jarige kantonrechter K. uit Enschede vrijgesproken. De man werd verdacht van jarenlang seksueel misbruik van zijn vier dochters.

De officier van justitie, mr. R. van Heck, had twee weken geleden, vier jaar gevangenisstraf geëist. Zij wist vanmorgen nog niet of zij in hoger beroep zal gaan.

De jongste dochter van de vrijgesproken rechter deed in april aangifte van seksueel misbruik door haar vader. Hij zou haar op eerste kerstdag 1994 verkracht hebben. Daarop deden ook drie andere dochters aangifte van incest en misbruik.

Voor de kantonrechter waren de aangiften van zijn dochters reden om zijn werk op 26 april neer te leggen. In juli werd hij aangehouden maar na een paar weken werd zijn voorlopige hechtenis opgeheven. Zijn ex-vrouw, zelf ook rechter in Almelo, was woedend en betichtte de rechtbank van klassejustitie. Op 2 augustus werd de verdachte weer in hechtenis genomen; op 30 oktober liet de rechtbank hem gaan opdat hij “zich in alle rust kon voorbereiden op zijn verdediging”.

De vrijgesproken rechter heeft alle beschuldigingen steeds ontkend en sprak van 'stemmingmakerij', 'wraak' en van een 'komplot' dat zijn dochters tegen hem smeedden. De officier van justitie was van mening dat de kantonrechter puur voor zijn eigen genot misbruik had gemaakt van de geestelijke afhankelijkheid van zijn dochters.

De rechtbank in Almelo - voor deze zedenzaak samengesteld uit Zutphense rechters omdat de kantonrechter te veel betrokken is bij de rechterlijke macht in Almelo - achtte de tenlastegelegde feiten echter niet bewezen.