Prinses Margriet verwerft topfunctie bij het Rode Kruis

GENÈVE, 8 DEC. Prinses Margriet is gisteren gekozen tot voorzitter van de Standing Commission van de Internationale Rode Kruis-organisatie. Woensdag was zij, met 219 van de 289 stemmen, al gekozen tot lid van dit hoogste orgaan van het Rode Kruis. De commissie, die uit negen leden bestaat, bereidt de vierjaarlijkse internationale conferentie van het Rode Kruis/ Rode Halve Maan voor.

Op de gisteren afgesloten conferentie heeft Cornelio Sommaruga, voorzitter van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC), gisteren fel uitgehaald naar 'onervaren' en 'onprofessionele' hulporganisaties. Deze hulporganisaties zouden het verstrekken van noodhulp belemmeren. Sommaruga zei “bezorgd” te zijn over “het gebrek aan professionalisme” van noodhulporganisaties die de afgelopen jaren “als paddestoelen” uit de grond zouden zijn geschoten. Namen van organisatie heeft hij daarbij niet genoemd.

De conferentie van het Internationale Rode Kruis die deze week werd gehouden, was de eerste sinds 1986. Een eerdere conferentie werd in 1991 op het laatste moment geannuleerd wegens opschudding over de benaming 'Palestina', die het bestaan van een Palestijnse staat veronderstelde.

Op de conferentie, de zesentwintigste sinds de oprichting van het ICRC in 1863, zijn vijf resoluties aangenomen die, aldus voorzitter Sommaruga, een “noodzakelijke humanitaire dynamiek” in gang hebben gezet. Deze dynamiek zou nodig zijn in de strijd tegen de “barbarij” van hedendaagse conflicten waarvan vooral burgers het slachtoffer zijn.

In de resoluties worden staten gewezen op hun verplichting om het internationale humanitaire recht te respecteren. Seksueel geweld in tijden van oorlog wordt bestempeld als een oorlogsmisdaad en misdaad tegen de menselijkheid. Het recruteren van minderjarigen voor strijdende groeperingen wordt scherp veroordeeld.

De gezamenlijke Rode Kruis-organisaties hebben daarnaast in een verklaring gepleit voor het instellen van een permanent Hof waar oorlogsmisdadigers kunnen worden berecht.