Opnieuw kandidaat in Rusland vermoord

MOSKOU, 8 DEC. Voor de tweede keer in twee weken is een kandidaat voor de parlementsverkiezingen in Rusland gedood.

De 49-jarige zakenman Michail Lezjnev werd gisteravond in de buurt van de stad Tsjeljabinsk in de Oeral door onbekenden in zijn hoofd geschoten, zo meldde vandaag het officiële persbureau Itar-Tass.

Lezjnev, die voor het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in de Opperste Sovjet zat, werd bij zijn kandidatuur gesteund door Ons Huis is Rusland, de partij van premier Tsjernomyrdin. Itar-Tass bracht zijn dood echter in verband met problemen die hij als directeur van een handel in voedingswaren had met afpersers.

Lezjnev was een van de ruim 2.500 kandidaten die niet meedingen naar de helft van de parlementszetels die via het stelsel van proportionele vertegenwoordiging en partijlijsten worden verdeeld, maar die proberen een individueel mandaat te krijgen in een van de 225 kiesdistricten.

Op 26 november werd op een hotelkamer in Siberië parlementariër en kandidaat Sergej Markidonov door zijn hoofd geschoten. Volgens de plaatselijke politie gebeurde dat per ongeluk. Tijdens een drinkgelag zou zijn lijfwacht hem hebben doodgeschoten. In zijn bloed werd een hoeveelheid alcohol gevonden die erop duidde dat hij een halve liter wodka had gedronken. De lijfwacht schoot na het fatale schot op Markidonov zichzelf in het hoofd. Hij bezweek de dag daarop aan zijn verwondingen.

    • Hans Nijenhuis