Microsoft maakt knieval voor zijn concurrenten

NEW YORK, 8 DEC. Softwaregigant Microsoft maakte gisteren bekend dat het de Java-computertaal van Sun Microsystems in licentie neemt. Java is een programmeertaal voor Internet-toepassingssoftware.

Microsoft zal tevens accessoires voor Internet-verkeer ontwikkelen die onderdeel kunnen uitmaken van zijn besturingssysteem Windows NT en Windows 95. Voor programmeurs heeft Microsoft een nieuwe versie van Visual Basic, die volgens het bedrijf gemakkelijker is dan Java. Microsoft moet zijn produkten nog wel voor een deel ontwikkelen.

Waarnemers zien de adoptie van Java als een knieval van Microsoft voor de Internet-standaarden die door andere bedrijven zijn gezet. Microsoft heeft te laat ingehaakt en de bekendmaking van gisteren had zelfs iets onprofessioneels. Besluiten over wat er zou worden bekendgemaakt werden vlak voor de bijeenkomst met pers en analisten genomen. Pas in de laatste twee dagen heeft Microsoft bijvoorbeeld besloten Java in licentie te nemen.

De populariteit van Internet heeft het zoeken naar een standaardtaal tot een race gemaakt om de heerschappij in deze branche. Microsoft, gewend om standaarden te zetten, dacht lang te kunnen wachten met de ontwikkeling van Internet-produkten. Netscape gaf zijn software (Mosaic, Navigator) gratis weg en ook Sun Microsystems doet hetzelfde met Java. Dat heeft de twee bedrijven een bijzonder sterke positie op de markt gegeven. Netscape heeft 70 procent van de browser-markt en Sun, dat met zijn workstations al enorm profiteert van de Internetgroei, heeft al dertig bedrijfspartners die zeggen Java te gebruiken voor het schrijven en gebruiken van toepassingen. Om de slag niet te verliezen heeft ook Microsoft moeten besluiten om software weg te geven, wat Bill Gates, de topman van Microsoft en de rijkste man ter wereld, wel even zal hebben doen slikken.

Sinds enkele maanden is er een groeiende belangstelling voor de bedrijfseconomische kant van Internetverschaffers en -softwareschrijvers ontstaan. De aandelen van nieuw gestarte bedrijven als Spyglass, UUnet en vooral Netscape stijgen door alle investeringsplafonds heen en overtreffen prognoses. Netscape, dat in juli een aandelenemissie had, zag zijn koers van 28 naar omstreeks 150 schieten. Microsoft was in de ogen van beleggers de slag aan het verliezen en de koers van het aandeel is sinds juli met 17 procent gedaald.

Java is al in mei door Sun Microsystems gepresenteerd en Javascript werd deze week onthuld. De taal is compatibel met alle besturingssystemen (Windows, Macintosh, Solaris, Alpha) en een open systeem. Het is niet alleen geschikt voor professionele programmeurs, Sun zegt dat ook getrainde computergebruikers met Javascript overweg kunnen. Javascript is vanaf het begin met steun van Netscape op de markt gebracht. In een nieuwe versie van de Netscape Navigator is Java opgenomen zodat elk willekeurig besturingssysteem geschikt is om over het Internet te surfen. Ook IBM heeft aangekondigd Java op te nemen in zijn besturingssysteem OS/2.

Wie nu het Internet bewandelt moet klikken, pagina's downloaden en dat kost tijd. Ook voor de simpelste stap moet de gehele computer in feite in beweging komen. Java werkt met zogeheten applets - het woord is afgeleid van applications - die naar behoefte worden geleverd. De software zit niet meer thuis in de computer op je bureau maar zit ver weg in een server. Het netwerk is de computer geworden. Zonder veel vertraging worden deze stukjes code heen en weer over de lijnen geschoten. Volgens een woordvoerder van Sun is de communicatie met lokaties op het World wide web zodoende veel sneller dan nu het geval is. Hij waagde zich echter niet aan een uitspraak over het gemak voor particulieren omdat dat weer samenhangt met de snelheid van het modem en de afstand tot de server.

    • Lucas Ligtenberg