Justitie Italië pakt Fiat-topman aan

ROME, 8 DEC. Het parket van Turijn wil een rechtszaak beginnen tegen Cesare Romiti, de managing director van autofabrikant Fiat en een van de machtigste managers van Italië, omdat hij zou hebben gewerkt met zwarte kassen waaruit onder andere smeergeld is betaald.

Romiti en een andere topman van Fiat, financieel directeur Francesco Paolo Mattioli, worden beschuldigd van financiële fraude en overtreding van de wet op de financiering van politieke partijen, die vereist dat grote betalingen aan partijen openbaar worden gemaakt.

Advocaten van Romiti hebben gezegd de aanklacht niet te begrijpen, omdat hun cliënt in een andere smeergeldzaak vrijuit is gegaan. Eerder dit jaar hebben rechter vastgesteld dat er niet voldoende belastend materiaal was tegen Romiti om een proces te beginnen. Het Hof van Appèl bepaalde in april dat het uitgesloten was dat Romiti in de zogeheten Intermetro-zaak op de hoogte was van de steekpenningen die een Fiat-dochter aan politieke partijen heeft betaald bij de verbetering van de Romeinse metro.

De Italiaanse justitie is niet eenduidig in haar inschatting van de verantwoordelijkheid van topmanagers. De openbare aanklagers in Milaan hebben mediamagnaat en oud-premier Silvio Berlusconi voor het gerecht gedaagd omdat hij volgens hen moet hebben geweten van de steekpenningen die door een dochteronderneming van zijn Fininvestgroep zijn betaald toen hij nog president daarvan was.

Volgens de openbare aanklagers in Turijn, die met hun aanklacht een breed onderzoek van dertig maanden naar corruptie bij Fiat afsluiten, moet ook Romiti gezien zijn positie als de tweede man van Fiat, na Fiat-president Gianni Agnelli, op de hoogte zijn geweest van het smeergeld dat door Fiat-dochters is betaald via zwart-geldfondsen op buitenlandse rekeningen in Zwitserland en Liechtenstein.

Ook Clemente Signoroni, voormalig financieel directeur van Fiat-auto, de belangrijkste poot van de Fiat-groep, is in staat van beschuldiging gesteld. Het onderzoek tegen Paolo Cantarella, managing director van Fiat-auto, is gearchiveerd. Op een hoorzitting moet een rechter vaststellen of het materiaal dat het parket van Turijn heeft verzameld, een proces rechtvaardigt.

    • Marc Leijendekker