Grote overwinning regering

KAIRO, 8 DEC. Bij de woensdag afgesloten parlementsverkiezingen in Egypte heeft de regeringspartij NDP de wettelijk toegestane oppositiepartijen verpletterend verslagen. De partij krijgt 416 van de 444 gekozen parlementszetels in handen, nadat 99 'Onafhankelijken' weer naar de schoot van de regeringspartij waren teruggekeerd. Zij hadden de NDP alleen tijdelijk verlaten, omdat zij door deze partij niet kandidaat waren gesteld.

Eén thans gekozen 'Onafhankelijke' wordt beschouwd als vertegenwoordiger van de wettelijk niet toegestane, maar getolereerde fundamentalistische Moslim Broederschap. Slechts twaalf andere 'Onafhankelijken' worden als echt onafhankelijk gezien. Van de oppositiepartijen kreeg de liberale Wafd zes zetels, de marxistische Tegammu vijf en de liberele Ahrar-partij één zetel. Ook de nasseristen mochten een zetel winnen. In totaal werden slechts vijf vrouwen gekozen en geen enkele koptische christen.