Goederenoverslag havenregio A'dam stijgt met 2 pct

De overslag van goederen in de Amsterdamse havenregio is in de eerste negen maanden van dit jaar gestegen met 2 procent tot 37,1 miljoen ton. Vooral het droge massagoed deed het goed. Deze sector groeide met 6 procent tot 24,9 miljoen ton. Het Gemeentelijk Havenbedrijf van Amsterdam verwacht dit jaar dat in de regio een record-overslag van 49,5 miljoen ton wordt behaald.

Bij het stukgoed liep de overslag, ondanks een lichte stijging van het aantal containers, in vergelijking met de eerste drie kwartalen van vorig jaar met 12,8 procent terug tot 4,7 miljoen ton. Het vloeibare massagoed realiseerde met een resultaat van 7,5 miljoen ton nog een minimale groei van 0,2 procent. De gepubliceerde cijfers hebben betrekking op alle havens in het gebied van het Noordzeekanaal: Amsterdam, Velsen, Beverwijk en Zaanstad.

Bij de droge bulk deden steenkool (plus 5,8 procent) en ertsen (plus 12 procent) het opmerkelijk goed. De agribulk (granen, veevoeders, oliehoudenmde zaden) vertoonde een afname van 5,6 procent. Bij het vloeibare massagoed vertoonde de groep “overig vloeibaar massagoed” (melasse en chemicaliën) een forse teruggang met 23 procent. Dat het vloeibare massagoed als geheel nog een lichte groei vertoonde kwam door de goede cijfers voor de overslag van olieprodukten.

In het stukgoed zakte het roll-on/roll-off-verkeer in met 11,4 procent. Het conventionele stukgoed (kratten, balen) nam af met 15,7 procent. Het containervervoer groeide in de eerste negen maanden met 0,6 procent.