Ferguson na celstraf door fans als held binnengehaald

LIVERPOOL, 8 DEC. Het was gisteravond ijzig koud in Goodison Park, het stadion van Everton, in Liverpool. Toch kwamen er liefst 10.432 toeschouwers opdagen voor een wedstrijdje van het tweede elftal van de club. Ze waren gekomen om de rentree te zien van de Schot Duncan Ferguson die wegens het uitdelen van een kopstoot aan een tegenspeler tot gevangenisstraf was veroordeeld. Hij werd door de fans als een held binnengehaald, inclusief met muziek van een doedelzakkenband. Uit dank voor de hartelijke ontvangst maakte Ferguson twee doelpunten.

Na afloop was Ferguson niet erg spraakzaam. Hij zei alleen dat hij blij was om terug te zijn op het voetbalveld. Over zijn tijd in de gevangenis, waar hij als schoonmaker in de ziekenboeg werkte, wilde hij niets kwijt. Ferguson werd veroordeeld tot drie maanden, maar mocht na 44 dagen naar buiten.

Duncan Ferguson, die op tweede kerstdag 24 jaar wordt, was de eerste Europese profvoetballer die gevangenisstraf kreeg voor een overtreding tijdens een wedstrijd. Hij speelde toen, in april 1994, nog voor Glasgow Rangers tegen Raith Rovers. Ferguson gaf na een duel in een hoek van het veld een kopstoot aan verdediger John McStay. Op een vrije trap tegen na werd hij er niet voor gestraft door de scheidsrechter. Later werd hij alsnog aangeklaagd.

Afgezien van drie maanden in de gevangenis mocht Ferguson twaalf wedstrijden niet spelen voor Everton dat hem inmiddels voor ruim tien miljoen gulden van Rangers had overgenomen. Daar zijn pas vijf duels van afgewerkt. Desondanks mocht Ferguson gisteravond zijn rentree maken omdat een rechter in Edinburgh vorige maand heeft bepaald dat de zaak opnieuw moet worden behandeld. Dat zal op zijn vroegst in februari of maart gebeuren.

Speciaal voor Ferguson werd een wedstrijd van Everton 2 tegen Newcastle 2 ingelast. Welcome Home, Dunc, stond er op een spandoek. Ferguson speelde in het blauwe Everton-shirt met nummer negen. Het publiek begeleidde al zijn acties met gejuich en applaus. Hoewel het zijn eerste wedstrijd sinds 23 augustus was - hij onderging een hernia-operatie - vond de aanvaller snel zijn draai. Hij gaf na veertien minuten de beslissende pass voor een treffer van Samways en in de tweede helft maakte hij zelf twee doelpunten. Everton won met 5-0.

De Everton-fans, die de laatste tijd niet erg veel reden tot juichen hadden, rekenen er op dat Ferguson maandag in het eerste elftal zal terugkeren voor de competitiewedstrijd tegen West Ham United. Manager Joe Royle heeft daar echter nog geen uitsluitsel over willen geven.

    • Hans Klippus