EU remt uitvoer tarwe met heffing op export

BRUSSEL, 8 DEC. De Europese Unie wil de export van tarwe naar landen buiten Europa sterk afremmen door een hoge exportheffing. Brussel vreest dat de Europese handelaren zoveel tarwe uitvoeren dat er een tekort ontstaat op de eigen markt.

Op de wereldmarkt is de vraag naar tarwe momenteel groter dan het aanbod. Daardoor is de wereldmarktprijs aanzienlijk hoger dan die in Europa. Voor Europese graanhandelaren is het daarom lucratiever hun voorraden buiten de EU af te zetten. De Europese commissie wil een fikse heffing invoeren op de export van tarwe, waardoor er voor handelaren geen winst meer te behalen valt.

Volgens een woordvoerder van de commissie komt de tarwe-export niet helemaal stil te liggen. Via inschrijvingen kunnen handelaren exportvergunningen aanvragen. De Europese Commissie benadrukt dat er geen sprake is van een graantekort in Europa. Begin juli bedroeg de graanvoorraad 208 miljoen ton, bij een verwachte consumptie van 156 miljoen ton.

Het komt zelden voor dat Brussel de export van voedingsmiddelen aan banden legt. In de jaren zeventig gebeurde hetzelfde - toen met tarwe en met suiker. Doorgaans worden Europese landbouwprodukten juist met behulp van exportsubsidies afgezet op de wereldmarkt. Het is een zeldzaamheid dat de prijs op de wereldmarkt hoger is dan de prijs binnen de EU.

De Europese landbouwministers moeten overigens later deze maand nog instemmen met het voorstel van de commissie. De tarweprijzen zijn gisteren tot grote hoogste gestegen door de plannen. Op de termijnmarkt in Chicago steeg de prijs van een contract voor levering in december met 13 dollarcent tot 5,22 dollar, een notering die de laatste vijftien jaar niet zo hoog is geweest. Het record staat op 6,45 dollar. Dat werd in februari 1974 bereikt.

Het zijn niet alleen de Europese plannen die de notering opstuwden. Ook grote aankopen door Rusland deden dat. In het Sovjet-tijdperk zorgden onverwachte aankopen door Moskou altijd voor een forse prijsstijging op de graanmarkt. Een Russische handelsonderneming kocht gisteren anderhalf miljoen ton van de Verenigde Staten, Oostenrijk en Hongarije. (ANP)