Dierenartsen Vlaanderen met dood bedreigd

BRUSSEL, 8 DEC. Vijf dierenartsen uit Vlaanderen die als veterinair inspecteurs betrokken zijn bij onderzoek naar het illegale gebruik van groeihormonen bij runderen, zijn met de dood bedreigd. De Belgische minister van volksgezondheid, Marcel Colla, heeft dat vanochtend bevestigd. Afgelopen voorjaar werd de Vlaamse veearts Karel van Noppen in zijn woonplaats Wechelderzande vermoord door de zogeheten hormomenmafia. De vijf dierartsen werden afgelopen zondagochtend ieder thuis opgebeld met de mededeling dat hun leven en dat van hun familieleden in gevaar was indien ze hun controlewerkzaamheden zouden voortzetten. Sinsdien krijgen de betrokkenen “maximale beveiliging”, zei minister Colla, die zich overigens ongelukkig toonde over het feit dat het nieuws over de doodsbedreigingen via enkele kranten in de publiciteit is gekomen. Volgens Colla zijn de bedreigingen een gevolg van het feit dat “de volgehouden inspanningen tegen de illegale praktijken meer en meer resultaten gaan opleveren”. Twee van de nu bedreigde dierenartsen werden al eerder geconfronteerd met aanslagen.