Budelco van de ondergang gered

ROTTERDAM, 8 DEC. Budelco in het Oostbrabantse Budel, de enige Nederlandse zinksmelterij, is van de ondergang gered nu de Australische zinkmijn Century Zinc Ltd. toestemming heeft gekregen de fabriek een nieuw soort zink-concentraat te leveren. Daardoor blijft de volledige werkgelegenheid van 600 arbeidsplaatsen bij Budelco behouden.

Budelco verwacht in het eerste kwartaal van 1998 te kunnen overstappen op het nieuwe zink-concentraat. Daarmee is een oplossing gevonden voor het moeilijke milieu-probleem waarmee Budelco al jaren worstelt: het vrijkomende, giftige zinkafval jarosiet dat voor een belangrijk deel uit ijzer bestaat. Door het gebruik van het nieuwe zink-concentraat zal de fabriek dit afval niet meer produceren. Eerder kreeg de fabriek het recht van de Nederlandse overheid het afval tot 1 juli 1998 te mogen blijven opslaan. Als na het verlopen van deze termijn geen oplossing was gevonden, had de fabriek moeten sluiten. “Dit is een belangrijke stap die de fabriek voor de volgende eeuw zet”, zegt directeur W. de Graaff van het moederbedrijf Budel Zink BV.

Budelco is een van de meest efficiënte zinksmelters ter wereld, met relatief lage produktiekosten. In mei van dit jaar verkreeg de Australische mijnbouwmaatschappij Pasminco alle aandelen in handen door de helt ervan te kopen van een dochteronderneming van Shell.

Pasminco verkrijgt het nieuwe zink-concentraat van Century Zink en zal dat via Antwerpen naar de Nederlandse fabriek voeren. Volgens De Graaff zal de fabriek 400.000 ton zink afnemen. De mijn Century Zink wordt de grootste aanbieder ter wereld van het zink-concentraat. In een persbericht meldde Century Zink vanmorgen toestemming te hebben van haar moederonderneming CRA in Melbourne om het project voor de ertswinning te beginnen. Door experimenten en overleg met de plaatstelijke Aboriginals liet deze toestemming lang op zich wachten.