Borst: commissie voor euthanasie

DEN HAAG, 8 DEC. Minister Borst (volksgezondheid) vindt het “geen slechte gedachte” om een toetsingscommissie in te stellen die moet gaan beoordelen of een arts juist gehandeld heeft bij euthanasie. De grenzen zullen volgens de minister wel eerst volgens jurisprudentie moeten worden bepaald. Dit zei Borst gisteren bij de begrotingsbehandeling van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in de Tweede Kamer.

Tweede Kamer-lid Van Boxtel (D66) pleitte gisteren voor zo'n commissie. Volgens Van Boxtel hebben recente rechtszaken tegen kinderartsen die van moord op pasgeboren baby's werden beschuldigd een grote druk op artsen en ouders heeft gelegd. Minister Borst wil de proefprocessen tegen de artsen doorzetten om duidelijk te maken “waar de Hoge Raad de grenzen legt in moeilijke gevallen”. Een in te stellen commissie van ethici, juristen en artsen zou volgens Borst achteraf een zaak moeten toetsen, waarna het openbaar ministerie een oordeel zal vellen. De minister wil echter eerst het een evaluatieonderzoek over euthanasie afwachten voordat ze met nieuwe voorstellen komt.

Bij dezelfde begrotingsbehandeling zei minister Borst zich in te willen spannen om de grote groep ouderen die door enkele technische wijzigingen in de Wet-Van Otterloo in 1993 uit het ziekenfonds zijn gevallen met terugwerkende kracht te compenseren. De minister ziet geen kans om voor 1 januari 1997 de wet te repareren, maar kan zich voorstellen dat de ouderen die volgend jaar een hoge particuliere premie betalen bij een wetsverandering hun geld terugkrijgen.

Minister Borst voelt niets voor het voorstel van het CDA om mensen die niet roken en niet drinken een lagere ziekenfondspremie te laten betalen. “In de ziekenfondsverzekering geldt een algehele acceptatieplicht. Iedereen is in de gezondheidszorg gelijk. Je moet je afvragen waarom mensen ongezond gedrag vertonen.” Het is volgens Borst geen toeval dat mensen met een laag-economisch niveau “vaker naar de fles, de sigaret en de frikadel grijpen”.