Boeren bang voor ontsporen acties

ARNHEM, 8 DEC. De angst dat de achterban niet in de hand kon worden gehouden was zo groot, dat de leiders van de drie protesterende boerengroeperingen gisteren hebben besloten om nieuwe demonstraties uit te stellen. Geplande 'trekkeracties' voor vandaag zijn hierdoor komen te vervallen. Een massale bijeenkomst morgen in de markthallen van Utrecht gaat wel door.

De boerenleiders van de actiegroepen 'Wij zijn het zat', 'Wij willen toekomst' en 'Wij zullen doorgaan', bespraken gisteravond in een Arnhems motel het verloop van de acties. Tijdens deze bijeenkomst bleek dat de actiegroep 'Wij zijn het zat' van W. van den Brink ook vandaag weer met tractoren de snelweg op wilde om te demonstreren tegen de mestplannen van de overheid. De twee andere groeperingen waren daar fel tegen.

Op diverse plaatsen in het land heeft het verkeer gisteren hinder ondervonden van de boerenacties. In het noorden en oosten stonden de auto's op de belangrijkste autowegen rond twee uur in de middag al stil, tijdens de avondspits ondervond ook het verkeer op de snelwegen in Brabant, Utrecht en Gelderland grote hinder. De verkeerscentrale van de politie in Driebergen telde op de autowegen 60 kilomter file. Ook het verkeer op de regionale doorgaande wegen raakte fors ontregeld. Op de A12 ter hoogte van Veenendaal kwam het verkeer in beide richtingen vast te staan. Volgens actieleiders van de boeren werd de A7 bij Marum “per ongeluk” afgesloten. “Een paar boeren reden de snelweg op en de anderen volgden”, aldus een woordvoerder. De file liep hier op tot zeven kilometer. In Noord-Brabant veroorzaakten boze boeren grote overlast op met name de A67. Tussen Eindhoven en Venlo werd de weg bijna een uur geblokkeerd, wat tot een file van 15 kilometer leidde. Ruim vijftig tractoren blokkeerden enige tijd de rijbaan voor het ministerie van landbouw in Den Haag. Boeren uit Noord- en Zuid-Holland zeiden hiermee een “publieksvriendelijke” actie te voeren.

In reactie op de heftige actievergadering zei J.Roemaat van 'Wij zijn 't zat” vanmorgen: “We willen komen tot een beter mestbeleid. Wanneer we vandaag opnieuw de weg zouden op gaan, voegde dat publicitair gezien niets toe. Bovendien zouden de risicos en negatieve gevolgen vele malen groter zijn dan de afgelopen twee actiedagen. Het is de vraag of je de boeren dan wel in de hand had kunnen houden. Ze zitten boordevol emotie, en dat komt er heel snel uit”, aldus Roemaat.

Omdat de twee andere groepen vandaag niet in acties wilde komen, besloot 'Wij zullen doorgaan' te elfder ure ook de plannen in te trekken. Met pijn in het hart, zegt actieleider B. Hopman. “We hebben als actiegroepen gisteravond een heel stevige, fikse discussie gehad. Wanneer we vandaag als enige actie hadden gevoerd, dan hadden we de raddraaiers van de twee andere groepen erbij gekregen. En dan hadden we problemen gekregen, die we niet kunnen verkopen aan onze achterban”. De boerenleiders gaan volgende week maandag luisteren naar de Tweede Kamercommissie voor landbouw die over de mestplannen vergadert.