Blessure wordt Amerikaan in Grand Slam Cup te veel; Pete Sampras trekt zich terug

MÜNCHEN, 8 DEC. Op het tennistoernooi om de Grand Slam Cup in München rust geen zegen. Halverwege het kwartfinaleduel tussen Todd Martin en Andrei Medvedev voltrok zich gisteravond in de catacomben van de Olympiahalle een klein drama. Op een in allerijl belegde persconferentie maakte Pete Sampras bekend dat hij zich terugtrok uit het toernooi. Met een bedrukt gezicht en een baard van twee dagen kondigde Sampras zijn vertrek aan. Een hamstringblessure in zijn rechterbeen belet hem de strijd voort te zetten. “Het is het beste voor me dat ik nu naar huis ga om te rusten”, verzekerde de Amerikaan. De geplaagde toernooi-organisatie, die vorige week al afzeggingen kreeg van Andre Agassi en Michael Stich, kreeg tien minuten later een tweede tegenslag te verwerken. Halverwege de derde set gaf Medvedev op wegens een enkelblessure.

Sampras veronderstelde dat zijn blessure het gevolg is van de krampaanval na zijn overwinning in vijf sets op Andrei Chesnokov, afgelopen vrijdag in Moskou. Na die eerste wedstrijd in de Davis-Cupfinale tussen de Verenigde Staten en Rusland speelde Sampras op zaterdag en zondag nog twee wedstrijden. Pas in München kreeg hij echt last van zijn been. “Ik dacht dat ik stijf was van het weekeinde”, zei Sampras. “Eerst ging het nog wel. Maar toen ik vanmorgen wakker werd, kon ik mijn been niet meer strekken. De Davis-Cupfinale heeft meer van mijn lichaam gevergd dan ik dacht.” Toernooi-arts Werner Zirngibl diagnosticeerde gisteren een acute ontsteking van de hamstrings in het rechterbeen van de nummer één van de wereld. Door intensieve behandeling was de kwaal volgens de dokter weliswaar iets verbeterd, maar toch stemde hij in met de afzegging. “Uit sportief en medisch oogpunt is het een beslissing die geaccepteerd kan worden.”

Sampras, die woensdag in de eerste ronde moeiteloos afrekende met Patrick McEnroe, ontving voor zijn eenmalig optreden in München een bedrag van 762.500 dollar (een bonus van 500.000 dollar voor twee grand-slamtitels en 262.500 dollar voor de zege in de eerste ronde). Schuldig voelde de Amerikaan zich allerminst. “Ik begrijp dat cynici zullen zeggen dat ik hier alleen ben verschenen voor het geld. Dat is niet het geval. Ik ga niet naar toernooien om ze niet te beëindigen, ik kom mijn afspraken na. Alleen heb ik geen zin om hier mijn gezondheid op het spel te zetten. In januari moet ik fit zijn voor de Australische kampioenschappen.”

Goran Ivanisevic profiteert van de blessure van Sampras. De Kroaat bereikt zonder te spelen de halve finale en krijgt bovendien de winstpremie van 168.750 dollar in de schoot geworpen. Zaterdag neemt Ivanisevic het in de halve eindstrijd op tegen de winnaar van het duel Kafelnikov-Eltingh, dat voor vandaag op het programma staat. De andere halve finale gaat tussen Boris Becker en Todd Martin.

Lokalmatador Becker versloeg gisteren Byron Black. Het kostte de kersverse Duitse 'wereldkampioen' één set om aan het spel van zijn Zimbabwaanse tegenstander te wennen. Daarna ging het voor de nummer 4 van de wereld van een leien dakje. Met zestien aces, waarvan sommige een snelheid hadden van ruim 200 kilometer, bereikte Becker voor het eerst in zijn carrière de halve finale van de Grand Slam Cup: 7-6 en 6-1.

De eerste drie edities van de Grand Slam Cup heeft Becker gemeden. Het hoge prijzengeld maakte het evenement in zijn ogen “obsceen”. Pas toen toernooi-directeur Axel Meyer-Wölden de persoonlijk manager van Becker werd, liet de tennisser zijn principes varen. Zonder veel succes, want verder dan de kwartfinale reikte hij nooit. De publiekslieveling voelt zich dit jaar bijzonder op zijn gemak. “In een half uur rijden ben ik thuis. In je eigen bed slapen en thuis eten, dat zijn dingen die een tennisser helaas slechts zelden meemaakt.”

Dat geldt zeker voor Andrei Medvedev. De Oekraïener zal vermoedelijk nooit een ATP-toernooi in zijn woonplaats Kiev spelen. Dat hij in München meedoet, is trouwens al opmerkelijk. Vorige week donderdag ging de 21-jarige lelijk door zijn enkel. Naar eigen zeggen kwam hij “in een rolstoel” in de Beierse hoofstad aan. Spelen leek uitgesloten, de behandelend arts voorspelde dat hij over een week pas weer zou kunnen lopen. Op aandringen van de toernooi-organisatie bezocht hij zondag in Salzburg ene Muhammed Khalifa, een masseur met bijzondere gaven. Na twee uur liep de tennisser fit de deur uit. “Een wonder”, vond de Oekraïener, die woensdag probleemloos won van Aron Krickstein.

Tegen Todd Martin was het wonder van Salzburg uitgewerkt. De Amerikaan won de eerste set met 6-3. In de eerste game van de tweede set verstapte Medvedev zich. Hij liet de dokter komen, die in recordtempo nóg een zwachtel om zijn enkel aanbracht. Ongeïnspireerd sjokte de lange Oekraëiner vervolgens over de baan. Zijn lichaamstaal verried dat wat hem betreft de wedstrijd was gespeeld. Maar omdat Martin fout op fout stapelde, won Medvedev tot zijn eigen verrassing de tweede set. In de derde set besloot de Oekraïense beer daarom het zekere voor het onzekere te nemen. Bij een 4-0 achterstand knikte hij naar de umpire ten teken dat de wedstrijd was afgelopen.

    • Arjen Ribbens