Alle beschikbare Ajacieden in selectie Nederlands elftal

ZEIST, 8 DEC. Met de uitverkiezing van Winston Bogarde zijn alle acht beschikbare voetballers uit de basis van Ajax opgeroepen voor de selectie van het Nederlands elftal. De linksachter debuteert in de selectie van Oranje. Het Nederlands elftal speelt woensdag in Liverpool tegen Ierland om de resterende plaats in het deelnemersveld van het Europese Kampioenschap in Engeland.

Bondscoach Guus Hiddink riep zeventien voetballers op, van wie dus acht uitkomen voor nationaal, Europees en wereldkampioen Ajax. Hiddink wil ruim in zijn spelers zitten door de blessures van Edgar Davids en Dennis Bergkamp. Davids werd woensdag uit voorzorg gewisseld tijdens het duel met Ferencvaros in de Champions League. Hij kreeg een trap tegen de enkel. Bergkamp heeft een spierblessure in de kuit. Hij speelde afgelopen weekeinde niet en herstelt onder begeleiding van KNVB-fysiotherapeut Rob Ouderland. Het is onzeker of hij op tijd fit is.

Van basisspelers van Ajax ontbreken alleen de geschorste Frank de Boer en de buitenlanders Jari Litmanen en Finidi George. De 25-jarige Bogarde, eerder actief voor SVV, Excelsior en Sparta, is bezig aan zijn tweede seizoen bij Ajax. Vorig seizoen had hij geen basisplaats. Nadat Rijkaard was gestopt, nam Frank de Boer de plaats in het centrum over, waardoor een positie vrijkwam als linksachter. Bogarde trof het dat de beoogde aanwinst Marcio Santos eerder dit seizoen uitviel met een gescheurde achillespees. Na aanvankelijk zich te manifesteren als de zwakste schakel groeide hij de laatste weken vooral in de rol van opkomende linkerverdediger.

Hiddink heeft ten opzichte van de wedstrijd tegen Noorwegen (3-0), waarin Oranje de beslissingswedstrijd in Liverpool afdwong, ten minste één probleem op te lossen. Frank de Boer is als gevolg van twee gele kaarten geschorst. Het lijkt logisch Johan de Kock van Roda JC, wegens zijn lengte, of Clarence Seedorf van Sampdoria in het centrum van de verdediging te posteren. De 31-jarige De Kock speelde tijdens de interlands tegen Wit-Rusland naar tevredenheid op die positie. Hij verloor daarop zijn plaats nadat Frank de Boer bij Ajax naar het centrum verhuisde en Hiddink hem diezelfde positiewisseling liet maken in Oranje. Ook Davids zou in het hart van de ploeg kunnen voetballen. Maar de Ieren hebben een voorkeur voor hoge ballen en Davids is nogal klein.

Patrick Kluivert is terug na een schorsing. Ervan uitgaande dat Hiddink het 4-3-3-systeem blijft hanteren, is het de vraag wie hij opstelt als centrale aanvaller en schaduwspits. Tegen Noorwegen waren dat respectievelijk Ronald de Boer en Dennis Bergkamp. Als Kluivert een basisplaats krijgt, moet De Boer of Bergkamp wijken.

Reservedoelman Ed de Goey is de enige die van Hiddink voor vertrek naar Liverpool (maandag) nog mag uitkomen voor zijn club. Hij speelt vanavond met Feyenoord tegen Heerenveen. De wedstrijden van Ajax en PSV zijn van de kalender afgevoerd.

De buitenlanders (Dennis Bergkamp, Glenn Helder, Richard Witschge, Aron Winter, Clarence Seedorf en Youri Mulder) moesten zich vandaag al in Noordwijk melden, gezien het belang van de wedstrijd. (ANP)