Voorkeur: Theater

OEDIPUS/ANTIGONE Van Sophokles door het RO Theater. Ingetogen, beheerst en naturel gespeeld drieluik van Griekse tragedies, waarin het ene verhaal het andere opvolgt. Zo zien we Oedipus als jonge vadermoordenaar, dan als oude man en vervolgens als vader van Antigone. Mooie rollen van de hele cast, met Fedja van Huêt als de jonge koning Oedipus. Regie: Peter de Baan. T/m 17 dec Rotterdam RO Theater.

LANG LEVE DE OPERA Jasperina de Jong en Lieuwe Visser spelen een geraffineerde en hoogst originele tweepersoonsmusical van Ivo de Wijs en Joop Stokkermans. 8 dec Zierikzee Concertzaal, 13 dec Sneek Amicitia, 14 dec Den Haag Koninklijke Schouwburg.

DE MENSENVRIEND Cabaretesk eenmanstoneel met Erik van Muiswinkel als een praatjesmaker die zichzelf op komische wijze in de nesten heeft gewerkt. 8 dec Apeldoorn Orpheus, 9 dec Krimpen a.d. IJssel De Tuyter, 13 dec Purmerend De Purmaryn.

WIE VERMOORDDE MARY ROGERS Door Orkater. Feestelijke voorstelling, balancerend tussen kameropera en toneelstuk, over de beroemde moord op het sigarenmeisje Mary Rogers in New York, 1841. Edgar Allan Poe die over de zaak een verhaal schreef, wordt ervan verdacht zelf de moord te hebben gepleegd. Met Porgy Franssen, Gijs Scholten van Aschat en Peter Blok. 8 dec Delft Schouwburg, 9 dec Almere De Metropole, 12 dec Drachten De Lawei, 13 dec Enschede Twentse Schouwburg, 14 dec Eindhoven Stadsschouwburg.

TIP TOP Jenny Arean en Joost Prinsen in een weemoedig makend variété over vooroorlogs amusement van joodse makelij en de naoorlogse reflectie daarop. 8 dec Breda Chassé Theater, 9 dec Oosterhout De Bussel, 12 dec Rotterdam Zuidplein, 13 dec Haarlem Stadsschouwburg, 14 dec Hoorn Het Park.

REMBRANDT WAS MIJN BUURMAN Ton Lutz als middelpunt in een filmische reeks flashbacks van Eli Asser over de oorlog en de manier waarop die tot op de dag van vandaag het leven van een joodse architect beheerst. Sober geënsceneerd door het Haarlems Toneel. 8 dec Den Helder De Kampanje, 9 dec Rijswijk Schouwburg, 12 dec Winschoten De Klinker.

MET EEN BREIERDECK Hardhandige solo vol kwaaie grappen door Hans Teeuwen, veruit de beste cabaretier van de nieuwe generatie. 8 dec Heemskerk De Cirkel, 9 dec Naaldwijk De Naald, 13 dec Bussum 't Spant.

EZELKABINET Met steeds een andere groteske kop op hun tengere lijven laten Geerten ten Bosch en Harriët van Reek een vreemd soort carnavalsstoet voorbij trekken in een soort poppenkast voor volwassenen. Ongepolijst en eigenzinnig beeldend theater, dat overwegend verwijst naar de vergeefsheid van het bestaan. 8, 9 dec Amsterdam De Brakke Grond.

4X LIEFDE De verleidingskunsten van Introdans Educatief laat de harten sneller kloppen bij dansvriendjes en hun ouders. Ohad Naharin, Hans van Manen, Nils Christe en Jean-Christophe Maillot spelen een geraffineerd spel op het thema 'liefde'. 8 dec Emmen De Muzeval, 10 dec Nijmegen Stadsschouwburg.

EN VERDER Kiek uut van Kiki Heessels. 8 dec Schiedam De Teerstoof, 12 dec Deventer Theater Bouwkunde; Het pad van fortuin door Vincent Bijlo. 8, 9 dec Amsterdam Kleine Komedie, 12 dec Gorinchem Nieuwe Doelen, 13 nov Apeldoorn Orpheus; Hiep hiep rahoe van Urbanus. 8 dec Veenendaal De Lampegiet; Laat maar laaien door Kees Torn. 9 dec Leiderdorp Muzenhof, 13 dec Eindhoven Stadsschouwburg; Naggelwauz van Martin van Waardenberg en Wilfried de Jong. 8 dec Groningen Stadsschouwburg, 9 dec Spijkenisse De Stoep, 13 dec Vlaardingen Stadsgehoorzaal, 14 dec Zeist Figi; The sound of music door het Koninklijk Ballet van Vlaanderen. 8, 10 dec Eindhoven Stadsschouwburg.