Voorkeur; Films

BULLETS OVER BROADWAY Uitstekend uitgevoerde en geraffineerd geschreven stijloefening van Woody Allen, waarin hij acteurs te kijk zet als egocentrische monsters met de generositeit van een peuter. Zevenaar, Filmhuis.

LE BUTTANE Low-budget-film in zwart-wit van Aurelio Grimaldi schetst in reeks losse taferelen liefde en liefdeloosheid in de arbeidspraktijk van een aantal hoeren uit Palermo. Weldadige, vrije, niet-moralistische film in de trant van Pasolini's vroege werk, wekt controversiële waardering. Leeuwarden, Filmhuis; IJmuiden, Witte Theater.

IL CONFORMISTA In Bernardo Bertolucci's grandioos gefilmd schouwspel van onzekerheden zoekt een Romeinse intellectueel tevergeefs zijn heil in totale aanpassing aan de fascistische samenleving (1971). Nijmegen, Cinemariënburg.

ED WOOD Arbeidsvreugde en de persoonlijke voldoening van een onverbeterlijke optimist vormen de voornaamste ingrediënten van de door Tim Burton geregisseerde filmbiografie over de slechtste regisseur aller tijden Ed Wood. Een genereuze ode in ongekunsteld jaren vijftig zwart-wit zoals de geportretteerde het graag zou zien, aan al die ploeteraars in de marge van Hollywood. Haarlem, Filmschuur.

FORGET PARIS De geest van Woody Allen is vaardig over de film die Billy Crystal maakte over het relationele wel en wee van een solitaire basketbalscheidsrechter (Crystal) en een Amerikaanse Parisienne (Debra Winger). Een verrassend scenario,droogkomische dialogen en goede hoofd- en bijrollen (onder meer van Joe Mantegna en Julie Kavner) zorgen voor meer dan een standaard feelgood movie volgens beproefd Hollywood-recept. Amsterdam, Tuschinski; Rotterdam, Lumière; Den Haag, Metropole; Wageningen, Molenstraattheater.

LIVING IN OBLIVION Perfect getimede en af en toe zeer geestige low-budgetfilm van Tom DiCillo over het maken van een low-budgetfilm. Steve Buscemi speelt een B-regisseur die ervan droomt om gelauwerd te worden 'voor de beste film ooit gemaakt door een menselijk wezen'. Hij wordt tegengewerkt door onzekere medewerkers, een onuitstaanbare hoofdrolspeler, en zijn eigen nachtmerries. Amersfoort, De Lieve Vrouw; Amstelveen, Cinema Oscar; Amsterdam, Cinecenter; Eindhoven, Plaza Futura.

THE MADNESS OF KING GEORGE Toneelstuk van Alan Bennett dat door Nicholas Hytner met de vaart van de waanzin, ongeforceerd en levendig werd verfilmd. Nigel Hawthorne excelleert als de door een stofwisselingsziekte, met symptomen van verstandsverbijstering gepaard gaande, getroffen Engelse koning in een persoonlijke tragedie van een ruimhartig, verstandig man, die van zijn gezin gescheiden wordt. Alblasserdam, De Wipmolen; Bussum, Goois Filmcircuit; Cuijk, Schouwburg Bio; Sittard, Het Domein; Tilburg, Cinecitta.

PROCEDURE 769 Strakke, min of meer objectieve documentaire van Nederlandse debutant Jaap van Hoewijk laat elf getuigen van de executie van een Californische moordenaar in de San Quentin-gevangenis aan het woord. Hun gevarieerde betrokkenheid bij de veroordeelde en zijn slachtoffers veroorzaakt een niet-psychologisch gedefinieerd panorama van meningen en gevoelens over de doodstraf, dat grote indruk maakt. Amsterdam, IDFA.

THE REMAINS OF THE DAY Met flair en zwier en gesteund door de meer dan voortreffelijk spelende Anthony Hopkins en Emma Thompson verfilmde James Ivory Kazhuo Ishiguro's roman 'The Remains of the Day': over een butler die zich in de jaren dertig zo volmaakt als butler heeft opgesteld dat hij in 1958 nog steeds niet weet hoe hij moet leven. Hilversum, Filmhuis.

SMOKE Een kettingrokende Harvey Keitel is de ideale hoofdpersoon van de complexe maar gemoedelijke film die schrijver Paul Auster en regisseur Wayne Wang maakten over de habitués van een sigarenzaak in Brooklyn. Het pad van Keitel wordt onder meer gekruist door een romancier met writer's block (William Hurt), een zwarte puber in moeilijkheden (Harold Perrineau Jr.) en een aandoenlijke garagehouder met een lijk in de kast (Forest Whitaker). In 12 theaters.

TABEE TOEAN Pijnlijke en hartverscheurende - het verschil daartussen is klein - momenten in de documentaire van Tom Verheul over de trauma's die het plegen en waarnemen van geweld hebben veroorzaakt bij vijf Nederlandse veteranen van de politionele acties in voormalig Nederlands-Indië. Amsterdam, IDFA.

TOT ZIENS Met een bewonderenswaardig oog voor detail maakte Heddy Honigmann een intieme film over de gedoemde liefde van een vrouw en een getrouwde man. Een ingetogen Johanna ter Steege en een sympathieke Guy van Sande geven kleur aan memorabele Hollandse scènes - van een woordeloze vrijage op de fiets tot een bitter-erotisch etentje bij de Chinees. Amsterdam, Kriterion; Arnhem, Filmhuis; Deventer, Filmhuis; Groningen, Camera; Maastricht, Lumière.

EN VERDER Apollo 13 (18 theaters), Batman Forever (Werkendam), Brazil (Amsterdam), Bridges of Madison County (29 theaters), Doornroosje (8 theaters), Jade (5 theaters), Lang leve de koningin (18 theaters), Pulp Fiction (Alkmaar, Amsterdam, Groningen, Purmerend, Utrecht), Quiz Show (Hoorn), Reservoir Dogs (Amsterdam).