Vliegtuig in Rusland vermist, rampen in Azerbajdzjan

MOSKOU, 7 DEC. In het uiterste oosten van Rusland wordt sinds gisteravond een Russisch passagiersvliegtuig met 96 inzittenden vermist. Het is zo goed als zeker neergestort. Het is de tweede vliegramp in de voormalige Sovjet-Unie in deze week.

De Toepolev-154 was gisteren met 88 passagiers en acht bemanningsleden opgestegen vanaf het eiland Sachalin ten oosten van Rusland. Het had een uur later in Chabarovsk moeten landen, maar verdween halverwege de vlucht, op honderdvijftig kilometer van Chabarovsk, van het radarscherm. Sindsdien hebben vliegtuigen en helikopters in de uitgestrekte taiga van het Russische Verre Oosten gezocht naar het toestel. Duisternis en sneeuw hinderden de speurtocht, maar de bemanning van een helikopter meldde vanochtend (onze tijd) een brand te hebben waargenomen in het gebied waar de Toepolev verdween. Kort daarop viel in het gebied de nacht en werd de zoekactie gestaakt.

Dinsdag verongelukte een Azerbajdzjaanse Toepolev-134 kort na de start in Nachitsjevan. Bij die ramp kwamen vijftig inzittenden om het leven en werden dertig anderen gewond. Het toestel stortte neer tijdens een noodlanding, enkele minuten nadat het was opgestegen voor een vlucht naar Baku. Volgens een voorlopig onderzoek was een van de motoren van het toestel uitgevallen.

Vorige week donderdag stortte in Azerbajdzjan al een vrachtvliegtuig neer, een Azerbajdzjaanse Boeing-707. Het verongelukte tijdens de landing op het vliegveld van Baku. Bij dat ongeluk, veroorzaakt door een defect aan het landingsgestel, kwamen twee bemanningsleden om het leven en raakten de vier overigen gewond.

In Ingoesjetië, de republiek in het uiterste zuiden van Rusland die grenst aan Tsjetsjenië, verongelukten gisteren twee militaire helikopters. Vier bemanningsleden kwamen daarbij om het leven en vier anderen werden gewond. De oorzaak van het ongeluk is onbekend. In Moskou wordt rekening gehouden met de mogelijkheid dat ze zijn neergeschoten. (AP, Reuter, AFP)