Vliegende veilinghoudster

Het kleinste veilinghuis van Nederland, en het jongste bovendien, is geen huis maar een mevrouw. Zij heet Laetitia Walter; zaterdag vindt haar eerste sieraden- en zilverveiling plaats in hotel Jan Tabak te Naarden. Tweehonderd kavels, met richtprijzen die variëren van niet meer dan 15 (sic) tot 5000 gulden, komen aan bod. Het is de oogst van een reeks taxatie-sessies in Van der Valk-hotels (“Die weet iedereen te vinden,” aldus Walter) waar particulieren, opgeroepen door advertenties in regionale kranten, hun overtollige kleinoden hebben gebracht.

Achter deze opzet schuilt een simpel idee. Wie een enkel gouden sieraad of zilveren doosje naar een juwelier of veilinghuis brengt, maakt volgens Walter weinig kans om er een goede prijs voor te krijgen. Die zijn niet ingesteld op het verwerken van een losse ring of iets anders, waarvan de waarde in het niet valt bij hun overhead-kosten. Maar als de ene particulier de andere vindt, dan zouden zij wel eens allebei heel blij kunnen worden.

Zelf berekent Walter een opgeld van 20 procent aan de koper en 10 procent aan de verkoper. Mondelinge taxatie is gratis - Walter is in het bezit van alle papieren die daarvoor nodig zijn - en de hele procedure is lekker snel. Er wordt elke maand geveild, na tien à vijftien inbrengsessies; altijd op zaterdag. Eerst is het twee uren 'kijkdag', dan worden biednummers uitgedeeld, en om vier uur is alles weer afgelopen.

Cru gezegd is het de onderkant van de veilingmarkt, waar Laetitia Walter opereert. De veiling van 7 december bevat dan ook van alles, van nietige hangertjes tot kloeke kettingen, van een witgouden horloge (Chopard, ƒ 4000-5000) tot een gesp van een geeltje.

Kloek is een barnstenen halsketting van 96 grillige kralen die aflopend geregen zijn (ca. ƒ 750-1000). Er zijn wat mooie ringen, zoals een ouderwetse gouden filigrain-ring die ooit de hand van een vrouw in klederdracht moet hebben gesierd (ƒ 450-600), en een interessant gevormd exemplaar met drie peervormig geslepen robijnen en drie diamantjes (ƒ 2000-3000). Ook is er een ketting van forse kralen van ivoor, materiaal dat weliswaar niet meer 'geoogst' mag worden, maar in antieke voorwerpen nog wel verhandeld (ƒ 250-600).

Naast de juwelen gaat nog enig tafelzilver ter veiling in Naarden. Grotere objecten komen niet in aanmerking voor een veilinghuis dat geen huis is, maar een mevrouw die met haar juwelenkoffers, haar draagbare computer en haar weegschaal nu eens hier neerstrijkt, en dan weer daar.

Van Stockum's Veilingen in Den Haag zijn nadrukkelijk wel een huis: hun grote, statige pand vormt een rustpunt in het rommelige downtown Den Haag. Alleen al het achttiende-eeuwse, gestucte trappenhuis - het lijkt wel een binnenste buiten gekeerde omelette sibérienne - maakt een bezoek aan de kijkdag de moeite waard.

Maar natuurlijk is er dan meer te zien. Op de kunst- en antiekveiling van volgende week is er bijvoorbeeld de bescheiden nalatenschap van Chris van der Hoef (1875-1933). Aan deze penningkunstenaar en ontwerper was vorig jaar een tentoonstelling gewijd in Leiden, Assen en Gent. Van der Hoefs produktie was klein; zeldzaam is dan ook zijn zilveren penning ter gelegenheid van de eerste lijnvlucht van Nederland naar Batavia in 1927. Er staat een boze, gestileerde adelaar op, die zich toch moet schikken in de ronde penningvorm (richtprijs ƒ 120). Vriendelijker is een penning uit 1915 met een vrouwenfiguur, waarvan de borstjes mooi oplichten uit het brons (ca. ƒ 100).

Van der Hoef ontwierp ook serviezen en vazen, vaak met Egyptisch aandoende motieven en zo licht, dat het aardewerk wel porselein lijkt. Twee gave vaasjes in deze trant zijn geschat op ƒ 2000. Een eenvoudige schotel uit 1903, met Van der Hoefs markante blokjesdecor, heeft een richtprijs van ƒ 150. Ter veiling gaan ook lepels van tin en pleet (Van der Hoef ontwierp zelfs Avro-lepels), documenten, brieven en foto's. Op het omslag van de catalogus prijkt een klein bronzen aapje. Het is één van vijf beeldjes van Van der Hoef op deze veiling; de aap is geschat op niet minder dan ƒ 3000.

Bij de ruim zeshonderd kavels kunst en antiek die Van Stockums veiling verder bevat is veel zilver en kristal, en een opvallende verzameling miniatuurbijbels uit de vorige eeuw (vanaf ca. ƒ 200). Fraai is een juwelenkistje van J. Eisenloeffel uit 1915 (ca. ƒ 1750). En wie toevallig het galatenue van een Nederlandse kolonel uit ca. 1950 zoekt, maakt hier (voor zo'n ƒ 250) een kans.

Laetitia Walter, 7 dec, Hotel Jan Tabak, Naarden, kijken 10-12u, veiling 14u. Inl, ook over taxaties 0294-416327.

Van Stockum's Veilingen, Prinsegracht 15, Den Haag, kijkdagen 8 t/m 10 dec 10-16u, veiling 13 + 14 dec. Op 12 dec om 19u houdt Van Stockum tevens een munten- en penningveiling; de kijkdagen zijn dezelfde. Inl 070-3649840

    • Ileen Montijn