Twee ambassades bezet; Fel protest in Jakarta om Oost-Timor

JAKARTA, 7 DEC. Precies twintig jaar nadat Indonesische commando's de Portugese kolonie Oost-Timor binnenvielen, zijn 113 jongeren, voor ongeveer de helft Oosttimorezen, vanochtend binnengedrongen in de Russische en Nederlandse ambassades in Jakarta.

Vijftien anderen werden voor de Franse ambassade ingerekend door de politie.

De bezetters eisten een onderhoud met vertegenwoordigers van de Verenigde Naties en het Internationale Rode Kruis. De Hoge commissaris voor de mensenrechten van de VN, José Ayala Lasso, beëindigt vanavond een bezoek van zes dagen aan Indonesië. Gisteravond keerde hij terug in Jakarta van een tweedaagse reis naar Oost-Timor.

Tegenbetogers, leden van de Pemuda Pancasila, een knokploeg van de regeringspartij Golkar, klommen later de hekken rondom de Nederlandse ambassade over, en raakten daar slaags met bezetters. De strijd verplaatste zich naar binnen, waarbij Nederlandse diplomaten klappen opliepen. De tegenbetogers waren eerder op de ochtend met bussen aangevoerd.

De VN-vertegenwoordiger in Indonesië, de Nederlander Jan Kamp, voerde vanmiddag besprekingen met de 58 bezetters in de Russische ambassade. Na afloop meldde een Russische diplomaat dat de activisten van de VN “concrete stappen” eisten om “het probleem Oost-Timor op te lossen”. De actievoerders, aldus deze diplomaat, zijn van mening dat de periodieke onderhandelingen tussen Portugal en Indonesië “absoluut niets” hebben opgeleverd en verwachten alleen nog heil van de VN. De bezetters hadden niet gerept over eventueel asiel.

De Indonesische minister van buitenlandse zaken, Ali Alatas, liet vanochtend vroeg al weten dat de bezetters vrij zijn het land te verlaten. Maar hij gaf toe dat zij nog geen verlangens in die richting hadden kenbaar gemaakt.

De actie is mede opgezet door een organisatie van studenten uit verschillende universiteitssteden op Java, de Persatuan Rakyat Demokratis (Democratische Volksvereniging), die opkomt voor “democratisering van de Indonesische samenleving” en “een vreedzame regeling van de kwestie Oost-Timor”.

De PRD-leden fungeren tijdens de actie als escorte voor de Oosttimorezen. In de tuin vóór de Nederlandse ambassade ontrolden de 55 daar aanwezige bezetters spandoeken met de leuzen 'Bevrijdt Indonesië en Oost-Timor', 'We strijden allebei tegen politieke wetten' en 'Referendum in Oost-Timor'.

    • Dirk Vlasblom