Tegen vorst gewapend Ajax beloont aanhang

AMSTERDAM, 7 DEC. Inspelen op de situatie is een gevleugelde kreet van Louis van Gaal. Dat deed Ajax dus ook gisteravond in de vrieskou van het Olympisch Stadion. De Amsterdammers hadden allerlei voorzieningen getroffen om zich te wapenen tegen de barre omstandigheden. De perfecte balbeheersing van de lichtvoetige spelers deed de rest.

Het verplichte nummer tegen Ferencvaros, de laatste tegenstander van Ajax in Groep D van de Champions League, werd zo geen saaie vertoning. De 42.000 toeschouwers - de 'betonklomp' was stijf uitverkocht; ogenschijnlijk had geen enkele passepartouthouder voor de warme huiskamer gekozen - zagen hun komst beloond met een 4-0 overwinning van de wereldbekerhouder, die zich ook onder deze omstandigheden ijskoud de beste toonde.

De technische staf had 's morgens nog het veld geïnspecteerd. De harde bevroren grasmat bleek wat scherpe ribbeltjes te bevatten. Die werden op verzoek door de terreinknecht 'weggeschaafd'. De spelers kregen speciaal thermisch ondergoed dat de lichaamswarmte vasthoudt. De tijd van de gebreide lange onderbroek is natuurlijk voorbij. Verder kozen de Ajacieden voor kunstgrasschoenen met een bescheiden profiel.

De meerderheid wilde bovendien in een maillot spelen. Waarop Van Gaal besliste dat iedere speler de benen zo moest bedekken. Een onderdeel van de teambuilding. Materiaalman Sjakie Wolfs toverde soepele handschoenen te voorschijn. Mèt anti-slipstroken op de binnenkant van de hand om meer grip te hebben bij een inworp. En dus niet van het wollen of katoenen materiaal waarmee het team van Werder Bremen dinsdagavond was uitgerust. De Duitsers moesten de handschoenen steeds uittrekken om een bal te kunnen ingooien.

Bij de warming-up kregen de spelers de opdracht zichzelf maximaal te testen op wenden en keren. Slechts Winston Bogarde bleek zich te hebben vergist in het schoeisel. Hij liep nog op noppen, maar kwam al gauw tot de conclusie dat een andere zool noodzakelijk was. In de wedstrijd ondervond Ajax nauwelijks hinder van het gladde veld. Althans zo leek het, want de behendigheid waarmee correcties werden aangebracht waren met het blote oog niet altijd zichtbaar. Normaal is de aanvallende partij in het nadeel op zo'n toendra, Ajax niet.

Assistent-trainer Haarms: “Ik heb weinig glijpartijen gezien. Het zijn allemaal lenige voetballers. Zelfs Bogarde hield zich staande. Hij wil nog weleens met een sliding ingrijpen, maar dat proberen we hem af te leren. Want als je eenmaal ligt en het gaat fout, ben je geklopt. Alleen Blind mag slidings maken omdat hij een perfectionist is. In deze wedstrijd kon Bogarde natuurlijk moeilijk glijden. We hadden verder het geluk dat Ferencvaros niet zo'n stringente dekking toepaste. Dat voorspelde Van Gaal al in de tactische bespreking. Louis weet altijd precies hoe de tegenstander gaat spelen. Als een trainer besluit pas een uur vantevoren de opstelling te geven, komt hij meestal de dag ervoor al met de juiste namen. Die gave had Stefan Kovacs vroeger ook. Net als hij kan Van Gaal precies in de geest denken van de trainer van de andere ploeg.”

Finidi en vreemd genoeg ook de Fin Litmanen leken aanvankelijk wat te moeten wennen aan de harde grasmat. Maar Ronald de Boer glipte als een haas langs iedere tegenstander. Op souplesse, techniek en snelheid. “Ik voel me altijd heerlijk op zo'n veld”, aldus de rechtshalf. “Bij FC Twente heb ik op een hard veld ook een keer een heel goede wedstrijd gespeeld. Het lijkt net of ik steviger sta dan andere spelers. Het speelt denk ik wel mee dat wij elke maandag vijf kwartier in de zaal spelen. Als je dat nooit doet ben je op zo'n veld in het nadeel. Overigens was deze mat beter dan dinsdagavond in Bremen. Wij konden gemakkelijker afzetten.”

Ook Edgar Davids voelde zich aanvankelijk in z'n element. “Dat komt omdat ik vroeger veel op pleintjes heb gevoetbald. Als het zo uitkomt voetbal ik nog weleens op straat. Op een hard veld moet je een beetje oppassen met starten en draaien. Anders krijg je de bal niet goed mee. Dit is toch meer zaalvoetbal.” Davids bleef in de rust in de kleedkamer achter omdat hij na een charge zijn enkelbanden had verrekt.

In zijn optimisme ging hij er gisteravond van uit dat die kwetsuur geen beletsel vormt met het Nederlands elftal mee te gaan naar Liverpool, waar volgend week woensdag een beslissingswedstrijd voor het EK tegen Ierland op het programma staat. Op grond van twee voortreffelijke optredens tegen Real Madrid en Gremio zou Davids een basisplaats verdienen. Bondscoach Guus Hiddink zal de afweging moeten maken of hij voor de knokker Davids kiest of de stilist Richard Witschge. Het duel met de Ierse beukers lijkt meer op het lijf geschreven van de Ajacied. Davids maakt zich voorlopig niet al te veel illusies. “Twee maanden geleden was ik eveneens in vorm. Toen kwam ik ook niet voor een basisplaats in aanmerking. Morgen praat ik met Hiddink over mijn positie in het team.”

Voor Ronald de Boer ontstaat een wat onzekere situatie in tegengestelde richting. Hij dreigt zijn plaats als diepste spits kwijt te raken aan Patrick Kluivert die tegen Noorwegen was geschorst. Kluivert is echter de laatste weken niet erg op schot en zocht ook gisteravond vertwijfeld naar een bevrijdend doelpunt. Zo verlost hij Hiddink nog van een probleem. De bondscoach blijft dan ook de commotie bespaard die hij oproept als hij De Boer of Bergkamp naast de ploeg zou zetten.

Overmars, Ronald de Boer en Litmanen (twee keer) troffen gisteravond wel het net. Met het grootste gemak besliste Ajax al in het eerste half uur de wedstrijd. Na een lichte terugval rondom de rust, werd in de laatste dertig minuten de score verder opgevoerd. De Hongaren, spelend met één spits, gaven bij vlagen nog best aardig tegenstand, maar voor het doel van Van der Sar ontbrak het raffinement.

    • Erik Oudshoorn