Supersnelle baan drukt niveau Grand Slam Cup

MÜNCHEN, 7 DEC. Dat toptennis niet te koop is, wordt in München nog eens bewezen. Met 6 miljoen dollar aan prijzengeld is de Grand Slam Cup het hoogst gedoteerde tennistoernooi ter wereld. De beste zestien spelers van de vier grand-slamtoernooien zijn aanwezig. Maar voor goed en enerverend tennis is meer nodig. In de Olympiahalle domineert de service en blijven rally's vrijwel achterwege. De spelers wijten de matige kwaliteit van het gebodende aan de omstandigheden. De snelle ondergrond, de harde ballen en de geringe luchtweerstand (München ligt op 800 meter hoogte) krijgen de schuld. “De service en de service-return, alle andere slagen doen er hier niet toe”, concludeert Thomas Muster.

De supreme-baan in München is gemaakt van hout met een rubber toplaag. Aanvallende spelers met een harde service zijn op deze ondergrond duidelijk in het voordeel. Gravelbijters die zich op de baseline in hun element voelen, komen er in München niet aan te pas. Voor hen kaatst de bal te snel op; tijd om de bal met een enorme zwaai te retourneren is er niet. Dinsdag won aanvaller Eltingh, de nummer 43 van de wereld, van verdediger Chang, de nummer 5. De Zimbabwaan Black, die leerde tennissen op de snelle grasbaan naast de avocadokwekerij van zijn vader, versloeg gravelkoning Muster. Het servicekanon Ivanisevic rekende moeiteloos af met Korda en 'Boem boem' Becker won van Pioline.

Ook op de tweede dag van de Grand Slam Cup waren de baseliners kansloos. Martin won gisteren simpel van Bruguera, Sampras was de meerdere van McEnroe, Medvedev versloeg Krickstein, en Kafelnikov had geen kind aan Furlan.

Vooral Pete Sampras, de man met de beste service van het circuit, liet zien wat een machtig wapen een sterke opslag is in de Olympiahalle. De omschakeling van het supertrage gravel in Moskou, waar hij afgelopen weekeinde bijna in zijn eentje de Davis Cup veroverde, kostte de nummer één van de wereld geen enkele moeite. Patrick McEnroe, het broertje van John, kreeg 24 aces om zijn oren en won op de service van Sampras slechts tien punten.

Na twee trainingen van een half uur wist Sampras het recept voor succes. “De eerste service bepaalt of je hier goed speelt. De baan is zo snel, dat een opslag op driekwart van mijn kunnen al genoeg is. Er was geen reden om harder te slaan.” Hoewel de baan voor hem en spelers als Becker en Ivanisevic lijkt geschapen, hield Sampras een pleidooi voor een tragere baan. “Het liefst zou ik altijd op dezelfde baansoort spelen. Nu is het de ene week Green Set en de andere week Taraflex. Bovendien spelen we ook steeds met andere ballen.” Volgens de Sampras zou het voor zijn tegenstanders prettig zijn als de gevolgen van de verminderde luchtweerstand in München worden gecompenseerd door een tragere bal en een minder snelle baan. “Ik zit er niet mee, maar voor hen zou het fijn zijn.”

Of McEnroe met zulke maatregelen zou zijn geholpen, is zeer de vraag. Vooral in de eerste set was het krachtsverschil in het Amerikaanse onderonsje enorm groot. Na 23 minuten, waarvan er nog vijf verloren gingen door een bloedneus van Sampras, was het al tijd voor het tweede bedrijf: 6-1. In die tweede set kreeg McEnroe iets meer greep op de wedstrijd. Slechts in de eerste game kwam hij op eigen service even in de problemen. Op 6-5 bracht McEnroe het tegen het servicegeweld van Sampras tot deuce, maar met twee aces stelde Sampras de tie-break veilig. De beslissingsreeks trok Sweet Pete vervolgens met 7-1 moeiteloos naar zich toe.

“Ik voel me een beetje moe, zowel mentaal als fysiek. Na dit toernooi ga ik golfen en raak ik mijn racket minstens een week niet aan”, droomde Sampras hardop. Met zijn eerste optreden in München verdiende Sampras 265.000 dollar plus een bonus van een 500.000 dollar. Daardoor passeerde hij op de geldranglijst de vorig jaar gestopte Ivan Lendl. De tot Amerikaan genaturaliseerde Tsjech sloeg in zijn carrière 21.696.928 miljoen dollar aan prijzengeld bijeen. De 24-jarige Sampras zit inmiddels bijna een half miljoen dollar boven dat bedrag.

Blijft de vraag waarom de organisatie voor zo'n snelle baan heeft gekozen. Door het rubber in de lengterichting op te brengen is het 'supreme' zelfs nog extra snel gemaakt. Volgens oud-tennisser Mark Koevermans, in München debuterend als televisie-commentator voor Supersport, is de baan te vergelijken met een natte grasbaan. “Een merkwaardige keuze. Waarom niet gekozen voor een baansoort die qua snelheid zit tussen het gras van Wimbledon en het gravel van Roland Garros? Dan bevoordeel je niemand.”

Thomas Muster, nooit te beroerd om te zeggen waar het volgens hem op staat, gaf dinsdag de schuld aan de wereldtennisfederatie. De Oostenrijker suggereerde dat de ITF uit is op een finale Sampras-Becker. “Met dit toernooi is een hoop geld gemoeid, vergeet dat niet.”

    • Arjen Ribbens