Supermarkt heeft minder behoefte aan echte slagers

ZOETERMEER, 7 DEC. De ambachtelijke slagers van de Vleeschmeesters, die hun vak bijna voor de ogen van de klanten uitoefenen, moeten flink salaris inleveren. Omdat de consument steeds vaker naar voorverpakt vlees grijpt, is het niet meer nodig echte slagers in de supermarkten te hebben. De slagers krijgen een omscholing tot verkoper. Zij gaan daardoor wel minder verdienen.

De Vleeschmeesters is een keten van slagerijen die meestal in supermarkten zijn gevestigd. De directie van moedermaatschappij Freshold wil dat deze slagerijen uitsluitend een verkoopfunctie krijgen. Het echte slagerswerk moet gebeuren in de grote centrales van hetzelfde concern: Carnifour en Delifresh. “Er is een ontwikkeling het ambacht van slager te centraliseren binnen produktiebedrijven”, aldus A. Reijntjes, lid van de Raad van Bestuur van Freshold.

De omgeschoolde slagers moeten tot 20 procent van het huidige salaris inleveren. Voor werknemers boven de 45 jaar is een aparte regeling getroffen, waardoor ze tussen de 5 en 15 procent moeten inleveren. Volgens Reijntjes kan een klein deel van de 220 slagers die van functie moeten veranderen, aan het werk bij de centrale slagerijen.

De reorganisatieplannen hebben geen gevolgen voor de werkgelegenheid van de 1100 werknemers bij de 170 filialen van de Vleeschmeesters. (ANP)