Stork Ketels moet reorganiseren door tegenvallende orders

ROTTERDAM, 7 DEC. Stork Ketels gaat reorganiseren wegens het wegvallen van de Nederlandse afzetmarkt voor energiecentrales. Het bedrijf wil om die reden 100 van de 809 banen schrappen. Gedwongen ontslagen zijn daarbij niet uitgesloten.

De Ketel-divisie van Stork kampt al geruime tijd met problemen. De opdrachten van Nederlandse energiebedrijven stokken, waardoor er in de tweede helft van volgend jaar onderbezetting zal ontstaan bij de produktie-afdeling voor ketels. Ook is de prijserosie groot. “Winstgevende opdrachten binnenhalen is veel moeilijker geworden”, verklaart Stork-directeur W. Schatborn.

De aankondiging van de reorganisatie komt niet als een verrassing voor de werknemers. Al in het begin van dit jaar werd duidelijk dat de stroom Nederlandse orders zou opdrogen. Afgelopen zomer maakte Stork bekend flink te willen snijden in het aantal tijdelijke krachten. Toen werkten er vierhonderd 'flex-krachten'. Nu zijn er dat nog maar 31.

De directie spant zich in om zoveel mogelijk mensen te herplaatsen binnen Stork Ketels of daarbuiten. Mogelijk zijn er arbeidsplaatsen te vinden binnen het moederconcern Stork. Schatborn is niet pessimistisch over de herplaatsing. Districtsbestuurder T. Verdijsseldonk van de Industriebond FNV is minder optimistisch. Veel werknemers bij de produktieafdeling werken er al vijfentwintig jaar of langer: “Sociaal gezien is het eigenlijk onaanvaardbaar. De gemiddelde leeftijd ligt er vrij hoog. Daar werken in totaal 66 mensen die 55 jaar en ouder zijn. Een herplaatsing is niet gemakkelijk, gezien de hoge leeftijd en het aantal dienstjaren.”

Stork Ketels, een joint venture van het Stork-concern en Deutsche Babcock, beschikt over kantoren in Jakarta, Kuala Lumpur en Willemstad, Curaçao. Om de situatie op de slechte thuismarkt te compenseren wil de ketelleverancier meer gaan exporteren. In de afgelopen jaren noteerde Stork een gemiddelde omzet van 316 miljoen gulden. Daarvan ging slechts 10 procent naar het buitenland. Dat aandeel moet op een streefomzet van 250 miljoen naar de 75 procent toe, zo vindt de directie.