Rusland sleept begroting voor '96 door het parlement

MOSKOU, 7 DEC. Het Russische parlement heeft gisteren de begroting voor 1996 goedgekeurd. Het is voor het eerst sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie dat Rusland de begroting klaar heeft voordat het begrotingsjaar begint. Vice-premier Anatoli Tsjoebais sprak opgetogen van een “geheel nieuw niveau van financiële stabilisatie”.

De goedkeuring van het parlement, dat gisteren de zogeheten tweede en derde lezing van het wetsvoorstel in één keer behandelde, komt vlak voordat volgende week zondag een nieuw parlement zal worden gekozen. Na die verkiezingen begint naar verwachting vrijwel meteen de campagne voor de presidentsverkiezingen, die voor juni volgend jaar op de agenda staan. Regering noch parlement durft het kennelijk aan de komende periode van instabiliteit in te gaan zonder begroting, zo concludeerde de voorzitter van de begrotingscommissie van het parlement, de liberaal Michail Zadornov.

Om goedkeuring voor haar financiële plannen te krijgen heeft de regering wel moeten instemmen met extra uitgaven voor landbouw, defensie, handhaving van de openbare orde en salarissen van onderwijzend en medisch personeel. De uitgaven voor de wederopbouw van Tsjetsjenië zijn door het parlement omlaag gebracht.

De begroting moet nu nog worden goedgekeurd door de Federatieraad (de 'eerste kamer' van het parlement) en door president Jeltsin, maar vice-premier Tsjoebais verwacht daar geen problemen. De Federatieraad zal de tekst naar verwachting al zaterdag behandelen. Aanstaande zaterdag is in Rusland een werkdag opdat de maandag daarop vrij kan worden gegeven. Dinsdag is namelijk een officiële feestdag, de Dag van de Grondwet, die twee jaar geleden op 12 december werd aangenomen.

De begroting gaat uit van 351,8 biljoen roebel (125 miljard gulden) aan inkomsten en 440,3 biljoen roebel (157 miljard gulden) aan uitgaven. Het begrotingstekort bedraagt 3,85 procent van het bruto binnenlands produkt. Goedkeuring van deze begrotig maakt de weg vrij voor verdere onderhandelingen met het IMF over kredieten van in totaal ongeveer 16 miljard gulden.

De begroting werd in het parlement uiteindelijk aangenomen met 253 tegen 71 stemmen en 6 onthoudingen. Onder de tegenstemmers bevonden zich de leden van de Communistische Partij, die volgens opiniepeilingen bij de komende parlementsverkiezingen kans maken de meeste zetels te winnen. Een woordvoerder van de communistische fractie kondigde gisteren aan de begroting na een eventuele verkiezingsoverwinning “niet te tolereren zoals die nu is”. Formeel zijn de bevoegdheden van een nieuw parlement om een eenmaal aangenomen begroting te wijzigen echter beperkt.