Qatar loopt weg van top Golf-landen

MUSCAT, 7 DEC. Een topconferentie van de Samenwerkingsraad voor de Golf (GCC: Saoedi-Arabië, Koeweit, Bahrein, Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten en Oman) is gisteren in Oman afgesloten met het weglopen van de delegatie van Qatar. De Qatarese delegatie boycotte de slotzitting uit woede over de benoeming van een Saoediër als secretaris-generaal. Qatar had de functie opgeëist omdat het zich ondervertegenwoordigd voelt in de top van de door Saoedi-Arabië gedomineerde organisatie. De top werd overschaduwd door de afwezigheid van de zieke Saoedische koning Fahd, waardoor een poging tot regeling van de diverse grensconflicten tussen GCC-landen, waarmee hij zich persoonlijk bezighield, van de agenda moest worden afgevoerd. In de slotverklaring nam de GCC een harde positie tegen Irak in en beloofde hij hard op te treden tegen terrorisme en religieus extremisme. (Reuter)