Prijzen en produktie olie stijgen

LONDEN, 7 DEC. De olieprijzen zijn flink gestegen door het koude weer in Europa. De prijzen bereikten gisteren bijna het record van delaatste vijf maanden. De januari-termijncontracten voor North Sea Brent, toonaangevend op de oliemarkt, eindigde zeven cent hoger op 17,59 dollar per vat. Het koude weer verhoogt vooral de vraag naar stookolie. Mede door slechte weer heeft de wereld olieproduktie inmiddels de recordhoogte bereikt van 71,7 miljoen vaten per dag, zo meldde het Internationale Energie Agentschap (IEA) vanmorgen in haar maandelijkse rapportage. De groei is voornamelijk toe te schrijven aan landen buiten de OPEC. Het agentschap voorspelt dat de vraag naar olie dit jaar toeneemt tot 69,9 vaten per dag en volgend jaar tot 71,5. Aan deze vraag zal voornamelijk worden beantwoord door landen buiten de OPEC, verwacht het agentschap. Volgens de IEA is de OPEC-produktie vorige maand gestegen tot 25,67 miljoen vaten per dag, iets hoger dan het onderling afgesproken produktieplafond. (RTR)