Onderzoek medische hulp VN in Srbrenica

DEN HAAG, 7 DEC. Minister Voorhoeve (defensie) heeft de marechaussee opdracht gegeven een strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar een geval van dienstweigering van twee Nederlandse blauwhelmen in Srebrenica.

De militairen hoorden bij een geneeskundige eenheid en zouden op 11 juli, de dag van de val van de moslimenclave, geweigerd hebben medische hulp te geven aan vluchtelingen. Een kapitein-arts gaf volgens Voorhoeve geen gehoor aan het verzoek van de commandant van een verbandplaats om twee artsen af te lossen. Deze hadden buiten het kamp een nacht lang wacht gehouden en enkele licht gewonde vluchtelingen verzorgd. De kapitein-arts weigerde omdat hij de situatie buiten te gevaarlijk vond. Daarop besloot de commandant zelf de twee artsen te vervangen.

Daarnaast zou een sergeant-majoor, werkzaam als verpleegkundige, hebben geweigerd onder de vluchtelingen in het kamp te patrouilleren. Hij had de opdracht vluchtelingen met medische problemen eruit te halen.

In een uitgebreide brief naar aanleiding van een recente tv-uitzending van Brandpunt over het ontzeggen van medische hulp aan vluchtelingen, gaf minister Voorhoeve dindag al aan dat de twee militairen weigerden dienstbevelen op te volgen. “Er wordt nog nagegaan welke maatregelen de Defensie-organisatie dient te nemen terzake van opleiding en motivatie om vergelijkbare problemen in de toekomst te voorkomen”, schreef Voorhoeve dinsdag. Gisteren nam hij de beslissing om in overleg met het Openbaar Ministerie een onderzoek naar de weigering van de twee in te stellen.

In eerdere gevallen is insubordinatie van blauwhelmen zwaar bestraft. Drie jaar geleden weigerden een commandant en een ondercommandant van een verbindingseenheid van de VN-troepen in Sarajevo, een dienstbevel op te volgen. De twee wilden na zware mortierbeschietingen niet terugkeren naar de kazerne in de Bosnische hoofdstad, omdat zij het risico voor de dienstplichtigen die zij onder zich hadden te groot vonden. De beroepsmilitairen kwamen voor de krijgsraad en werden veroordeeld tot vier maanden gevangenisstraf.