Mogelijk monopolie voor e-mail; EU onderzoekt alliantie voor computerdienst

BRUSSEL, 7 DEC. De Europese Commissie stelt een onderzoek in naar samenwerking tussen de Duitse mediagroep Bertelsmann, Deutsche Telekom en America Online op het gebied van online diensten voor computers, zoals e-mail.

America Online is de Amerikaanse marktleider op het gebied van online-diensten en Deutsche Telekom heeft al een Online service, T-Online.

De commissie is vooral bezorgd over de deelname van Deutsche Telekom, omdat de telefoongigant het netwerk beheert dat nodig is voor concurrerende online-diensten. Vorig jaar hield de commissie al een samenwerkingsverband tegen tussen Bertelsmann en Deutsche Telekom op het gebied van betaal-tv, omdat het de concurrentie zou schaden.

“We willen onderzoeken of de deelname van Deutsche Telekom een negatief effect zou hebben op anderen op deze markt”, aldus gisteren Europees commissaris Van Miert, belast met concurrentiebeleid. De commissie wil er zeker van zijn dat nieuwkomers op de elektronische multimediamarkt de concurrentie voor anderen niet onmogelijk maken. De commissie is al een onderzoek begonnen naar het Amerikaanse Microsoft en naar het in Luxemburg gevestigde Europe Online. Europe Online is een alliantie tussen de Duitse uitgever Burda en een aantal financiële instellingen uit Luxemburg, en wil op 15 december beginnen met online-diensten.

De commissie werd gealarmeerd over de samenwerking tussen America Online, Deutsche Telekom en Bertelsmann door een intentieverklaring van de drie. Deutsche Telekom en Bertelsmann hebben inmiddels gereageerd, met de mededeling dat ze de Europese Commissie hadden geïnformeerd over hun plannen voor samenwerking met America Online en toen bemoedigende geluiden te horen kregen. Volgens de woordvoerder van Bertelsmann zou het samenwerkingsverband een welkom tegenwicht kunnen bieden tegen het Amerikaanse Microsoft.