Kinderagenda

De verdwenen stem

Olivia, een beroemde operazangeres, is voor een groot concert in de stad. In haar kamer in het Bilton Hotel bereidt ze zich voor met zang- en stemoefeningen. Ze weet niets van de snode plannen van Salim, de stemmenrover. In een onbewaakt ogenblik steelt hij haar stem! Olivia is radeloos. Er komt geen enkel geluid meer uit haar keel en ze moet de volgende dag een concert geven. Het hele Bilton hotel wordt op z'n kop gezet want hoe vindt OIlivia haar stem terug? Alle kinderen van 4 t/m 12 jaar moeten komen helpen om Olivia's stem terug te vinden. Op zondagmiddag 10 dec om 15u in Zjaak, Maria Wesselingstraat 8, Rotterdam (Prinsenland). Toegang voor kinderen t/m 12 jaar ƒ 6,-, daarboven ƒ 7,50. Res 010-2668777.

Professor Plons

Manoeuvreer met de computer een containerschip de Rotterdamse haven binnen, verplaats met stortkokers, transport- en trilbanden massagoed of bedien een sluis, kompas of duikboot. Op de 'spetterende' expositie 'Professor Plons' in het Maritiem Museum in Rotterdam kan je op allerlei manieren kennis maken met schepen en scheepvaart. Je wordt begroet door een zingende, in een reddingsband schommelende professor, die je de weg wijst naar alle activiteiten op de binnen- en buitententoonstelling. Vanaf 9 dec Professor Plons, interactieve kindertentoonstelling in het Maritiem Museum 'Prins Hendrik', Leuvehaven 1, Rotterdam. Open di t/m za 10-17u, zon- en feestdagen 11-17u. Toegangsprijs kinderen van 4 tot 16 jaar ƒ 3,- daarboven ƒ 6,-. Inl 010-4132680.

IJskoude verhalen

Er was eens een meisje, ze heette Min. Min was de enige dochter van koning Bore. Hij was een zeer koude man en hij heerste over het Land van IJs. Ook al hield hij veel van zijn dochter, hij was te koud om het te laten zien. Min's moeder was de koningin van de Zon: Zola. Ze hing boven in de lucht. Te hoog om aangeraakt te worden. De ijzigekoning Bore kon niet met zijn vrouw Zola samen zijn, hoe graag hij dat ook wou. Als Zola iets te lang scheen, smolt hij helemaal weg. In de serie 'Kijk & Lijster', programma's met verhalen, liedjes en gedichten in vele talen zijn op zondagmiddag 10 dec 'IJskoude verhalen op muziek' te beluisteren. Muziek om rillingen van te krijgen, ijskoude liedjes en het ijskoude verhaal 'de berg Min' van Clara Linders, een klankverhaal vol kippevel van Jaap Blonk, een kinderkoor en jonge solisten. Op woensdagmidag 13 dec is het onderwerp 'IJskoude gedichten'; kinderen van basisscholen hebben gedichten over sneeuw, ijs, vriezen en dooien vertaald uit het Turks, Engels en Duits. Voor kinderen van 8 jaar en ouder in Zaal De Unie, Mauritsweg 34, Rotterdam, vanaf 14u30. Toegang kinderen ƒ 5,-, volwassenen ƒ 7,50. Res 010-4333534.

Walt Disneyfeest

Zondagmiddag 10 dec is het feest op het Leidseplein in Amsterdam! Daar wordt een Walt Disney Winterpret Feest gehouden, waarbij je je kan laten schminken als Mickey of Minnie Mouse, een Disney memoryspel kan spelen, een ritje in een arreslee kan maken en kan meedoen aan een prikslee race op wieltjes en karaoke onder leiding van Disneypresentator Dirk Jan Janssen. Naast de 8 meter hoge Kerstboom hoor je Disneyliedjes, kan je warme chocolademelk drinken en lopen Donald Duck, Goofie, Mickey en Minnie Mouse rond. En alle café's op het Leidseplein zijn omgetoverd in Disneysfeer. Van 13-17u.

Sprookjes

Vroeger werkten er in Rusland veel arme mensen in de steengroeven. Het werk in die steengroeven was erg ongezond en de mensen werden er niet oud. In die groeven werd ook malachiet, een kopererts, gedolven. Malachiet geeft giftige koperdamp af. Of het nu door deze (hallucinerende) dampen kwam, verlangen naar een vrij leven of omdat het werd zo saai was, er werden veel verhalen verteld in die steengroeven. Zo was er Danilka, de hongerleier, die de geheimen van het malachiet wilde leerde kennen. Zijn verlangen was zó groot, dat hij er zijn leven en ook dat van zijn bruid Katja voor wilde geven! Russische verhalen verteld door Willemien Ferman en begeleid door Pieter Boeles op accordeon. Voor kinderen vanaf 12 jaar op zaterdagavond 9 dec om 20u in Vertellingen in 't Voorkamertje van jeugdboekhandel Silvester, Rapenburg 17, Leiden. Toegangsprijs ƒ 10,-

Toverlantaarn

In het depot van het Museon staat een toverlantaarn. We mogen hem een middag lenen van de conservator en in de Werkhoek kan je dan toverlantaarnplaatjes maken, daarmee kan je een voorstelling voor je ouders geven. Op woensdagmiddag 13 dec voor kinderen van 8 t/m 12 jaar, van 13u30-15u30 in het Museon, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Res 070-3381383.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

    • Tonny Schoemaker