Hypotheekrente onder 6 procent

Het is nog onduidelijk of grote spelers op de hypotheekmarkt zoals Postbank, Rabobank en ABP-Hypotheken het initiatief van FBTO zullen volgen. Drie weken geleden nam eveneens een relatief kleine speler - Zürich Leven - het initiatief tot verlaging van de hypotheektarieven. Deze verlaging werd toen snel door andere marktpartijen overgenomen.

FBTO verlaagt ook de andere vastrentende hypotheektarieven met tussen de 0,2 en 0,3 procent. Het tarief voor een hypotheek met een looptijd van twee jaar komt uit op 4,7 procent. Een tienjaars hypotheeklening kan de huizenbezitter vanaf vandaag bij FBTO afsluiten voor precies 7 procent. De Vereniging Eigen Huis (VEH) adviseert huiseigenaren zich niet te laten verleiden door het lage tarief voor een kortlopende hypotheek, maar “met een langer lopende hypotheek voor zekerheid te kiezen”.

De lage hypotheekrente is een gevolg van de aanhoudende daling van de lange rente op de kapitaalmarkt. Het rendement op de toonaangevende tienjaars-staats-obligatie is gedaald van 7,7 procent eind vorig jaar tot 6 procent.

Behalve de lage rente op de kapitaalmarkt draagt volgens adjunct-directeur J. Nijhof van de VEH ook de toegenomen concurrentie bij aan de lagere tarieven. “Een paar jaar geleden duurde het erg lang voordat marktpartijen een daling in de rente op de kapitaalmarkt aan de klant doorgaven”, zegt hij. “Dit gebeurt nu eerder en dat is vooral te danken aan de toetreding van nieuwe marktpartijen zoals FBTO en Hypotrust”, zegt Nijhof.

Het renteverschil tussen staatsobligaties (voor een periode van vijf tot acht jaar) en de hypotheekrente lag volgens Nijhof in 1993 nog op gemiddeld 1,36 procent. Dit jaar schommelt dit verschil rond de eén procent. Het rendement op staatsobligaties is een belangrijke indicatie voor het tarief dat banken betalen voor het geld dat zij aantrekken om hypotheekleningen te financieren.