Forse koerswinst Nutricia op zwak gestemd Damrak

AMSTERDAM, 7 DEC. Op een zwak gestemd Damrak blonk Nutricia vanmorgen uit. De koers van het voedingsmiddelenfonds schoot 5,10 gulden omhoog tot 127,10 gulden. Vanmorgen werd bekend dat grootaandeelhouder Unigate met de verkoop van haar pakket in Nutricia (29 procent) circa 750 miljoen gulden incasseert.

AMSTERDAM De graadmeter van de Amsterdamse beurs, de AEX-index stond rond het middaguur op 477,16 punten, een verlies van 4,81 punten, ofwel 1 procent. Een handelaar sprak van “een niet meer dan gezonde correctie”. De Amsterdamse beurs liep daarmee uit de pas met Wall Street, waar de Dow-Jones gisteren wederom een record vestigde. Ook in Parijs en Londen stonden de koersen onder druk, evenals overigens in Amsterdam de obligatiekoersen.

Fortis Amev, dat vanmorgen de winstverwachting omhoog bijstelde, verloor niettemin 1,20 gulden op 105,80 gulden.

De havenfondsen Nedlloyd en Van Ommeren boekten een koerswinst van respectievelijk zeven dubeltjes en 1,10 gulden op 32,20 en 49,10.

Bij de internationals moest Unilever een veer laten na de opmars eerder deze week. Het zeep- en voedingsmiddelenfonds leverde 3,40 in op 222,10.

Koninklijke Olie daarentegen steeg 1,90 op 213,40. KLM en Philips waren uit de gratie. Beide fondsen daalden 1,10 naar respectievelijk 56 en 62,40.

Op de Europese valutamarkten is de koers van de Franse franc vanmorgen lager geopend, na de duidelijke stijging op de voorgaande dag. In Amsterdam werd op de wisselmarkt een notering van 32,500 gulden per honderd opgemaakt, tegen 32,525 gulden gisteren bij het slot.

De franc heeft de laatste dagen flink wat schommelingen ondergaan als gevolg van de arbeidsonrust die Frankrijk al twee weken in haar greep houdt.

De dollar noteerde rond het middaguur 1,6125 gulden, tegen 1,6165 gisteren bij het slot. Veel had de dollarhandel niet om het lijf.

De spelers op de markt schreven dat hoofdzakelijk toe aan het gebrek aan richtinggevend nieuws. Zij keken daarom al vooruit naar de begrotingsvoorstellen die de Amerikaanse president Bill Clinton later op de dag naar buiten zal brengen.

NEW YORK De effectenbeurs op Wall Street schoot gisteren tijdens de handel voor het eerst in de geschiedenis door de 5200-grens. De Dow Jones-index hield die hoogte echter niet vast en sloot de dag af op 5199,13 punten. Dat was een winst van 21,68 punten en tevens het derde achtereenvolgende slotrecord.

In korte tijd zat de beursindex op 31 punten winst, gestimuleerd door de gang van zaken in de obligatiehoek. Daarna moesten de obligaties wat terug, wat tot een scherpe reactie op de aandelentermijnmarkt leidde. De aandelenhandelaren werden daar nerveus van en gingen tot verkopen over.

De dollar was duidelijk hoger met tegen het einde van de handel een koers van 1,6190 gulden. De voorgaande dag was dat 1,6045. In Amsterdam was de dollar eerder op de dag gestegen met iets meer dan een cent tot 1,6165.

TOKIO Op de effectenbeurs van Japan heerste vandaag een vriendelijke stemming. De Nikkei-index van 225 fondsen klom met 1,8 procent. Handelaren werden gestimuleerd door het slotrecord op de beurs van New York. De Nikkei sloot op 19.412,32, een stijging van 344,46 punten.